Σελίδες

blacklemon web radio

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

'Λα Τσούνγκα' στο Επί Κολωνώ

6 Οκτωβρίου -17 Απριλίου
Οι καλλιτεχνικές διαδρομές της Ομάδας Νάμα και της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη συναντιούνται σε μια δημιουργική συνεργασία με το θεατρικό έργο "Λα Τσούνγκα" του λατινοαμερικάνου λογοτέχνη Μάριο Βάργκας Λιόσα που ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στη Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.
Μερικά λόγια για το έργο
Το La Chunga, γραμμένο το 1985, είναι το τέταρτο από τα οχτώ θεατρικά έργα τουπερουβιανού συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα. Ο Λιόσα είναι, μετά το νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, ο πιο πολυδιαβασμένος εν ζωή λατινοαμερικανός συγγραφέας στον κόσμο, διάσημος κυρίως για τα μυθιστορήματά του, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στη γλώσσα μας.


Πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο με ρεαλιστική απόδοση χαρακτήρων που κινείται στα πλαίσια του μαγικού ρεαλισμού. Οι ήρωές του, καθώς και κάποια στοιχεία της ιστορίας τους, προϋπάρχουν σε κάποια από τα γνωστά μυθιστορήματά του (Το Πράσινο Σπίτι, Ο Λιτούμα στις Άνδεις, Το Παλιοκόριτσο κ.ά.).
Το έργο διαδραματίζεται σ’ ένα περιθωριακό καφενείο μιας παραγκούπολης της Πιούρα το 1945. Ήρωες η ιδιοκτήτρια, η Τσούνγκα, μια προσωπικότητα αινιγματική, καθώς και τέσσερις τακτικοί πελάτες που πίνουν και παίζουν ζάρια. Ο ένας τους, ο Χοσεφίνο, φέρνει μαζί του ένα ελκυστικό κορίτσι, τη Μέτσε, που γίνεται το αντικείμενο του πόθου όλων, και μόλις τα ζάρια τον φέρουν σε δύσκολη οικονομική θέση, δεν θα διστάσει να τη «δανείσει» στην Τσούνγκα έναντι ενός ποσού που θα του επιτρέψει να συνεχίσει τον τζόγο. Η Τσούνγκα θα την πάρει μαζί της και η κοπέλα θα εξαφανιστεί. Στη δεύτερη πράξη οι άντρες προσπαθούν ο καθένας να δώσει τη δική του εκδοχή, κινούμενη μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, για την τύχη της Μέτσε και το ρόλο της Τσούνγκα.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Τελικό κείμενο: με αυτοσχεδιαστικές επεξεργασίες

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Δ/νση παραγωγής -σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου

Μουσική: Ισίδωρος Πάτερος

Βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Λαρούνη
Διανομή
Τσούνγκα: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Χοσεφίνο: Δημήτρης Λάλος
Λιτούμα: Στάθης Σταμουλακάτος
Χοσέ: Δημήτρης Καπετανάκος
Πίθηκος: Γιάννης Λεάκος
Μέτσε: Ηλιάνα Μαυρομάτη
Μουσικός: Ισίδωρος Πάτερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου