9 Οκτωβρίου, 18:00
H παράσταση, ο 'Ομηρικός Ύμνος στη Δήμητρα' επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων 'Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010' του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Α' ΕΠΚΑ.
Ο 'Ομηρικός Ύμνος στη Δήμητρα' χρονολογείται γύρω στον 7ο αι. π.Χ. και αφορά στο γνωστό μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Αποτελεί κείμενο διαχρονικό, είναι στενά συνδεδεμένο με την πανάρχαια μυστηριακή λατρεία της Ελευσίνας και συγκεντρώνει στοιχεία που συναντούμε και στη θρησκευτική λατρεία των νεκρών της ορθόδοξης εκκλησίας.
Στον ύμνο πλέκονται παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και το ποίημα του Νίκου Γκάτσου 'Ο εφιάλτης της Περσεφόνης'. Η παράσταση συγκεντρώνει στοιχεία τελετουργίας και, κυρίως, προσπαθεί να ενώσει μέσω της γλώσσας το αρχαίο με το νέο. Η μουσική είναι σε φυσικές κλίμακες που βγαίνουν απ' τα σώματα των ηθοποιών, οι οποίοι με ειδικές ασκήσεις εναλλάσσονται στο ποιος θα πει τι, έχοντας τον ίδιο τρόπο αναπνοής.
Η Μίρκα Γεμεντζάκη, συνεχίζοντας την ενασχόλησή της με αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας ανά τους αιώνες ( 'Πέρσες', 'Αγαμέμνονας', 'Φόνισσα', 'Μορφές από το έργο του Βιζυηνού', 'Φεύγουσα Κόρη') επιλέγει να ανεβάσει την παράσταση χωρίς τεχνική υποστήριξη, ώστε να αναδείξει με τα λιτότερα μέσα, τη μαγεία του κειμένου και του χώρου. Η παράσταση βασίζεται στο σύστημα διδασκαλίας της, που εξειδικεύεται στη μελέτη της ανθρώπινης φωνής, της αναπνοής και της έκφρασης της γλώσσας και στέφτηκε με επιτυχία και πολύ καλές κριτικές στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.
Η παράσταση του 'Ομηρικού Ύμνου στη Δήμητρα' περιλαμβάνει τους ακόλουθους συντελεστές:
Μετάφραση : Δημήτρης Π. Παπαδίτσας - Ελένη Λαδιά
Σκηνοθεσία: Μίρκα Γεμεντζάκη
Επιστημονική συνεργάτης: Καλλιόπη Παπαγγελή
Επιμέλεια κίνησης: Γιάννα Κοντούνη
Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Ηθοποιοί: Μαρία Καστάνη - Νάνα Παπαδάκη - Γεωργία Στουραϊτη - Αλεξία Φωτιάδου
Τραγούδι: Νάνα Παπαδάκη
Το έργο έλαβε τις καλύτερες κριτικές και τον ενθουσιασμό του κόσμου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και στην Αρχαία Αγορά. Η παράσταση θα γίνει με το φως της ημέρας, χωρίς τεχνική υποστήριξη, ώστε να αναδείξει με τα λιτότερα μέσα τη μαγεία του κειμένου και του χώρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου