Σελίδες

blacklemon web radio

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Εκθεση γλυπτικής στο 'The Hub'

1 - 31 Οκτωβρίου

Η διεθνής ομαδική έκθεση 'Volume One – Αντικείμενα, Γεγονότα και Συναντήσεις' προβάλλει την επιστροφή στην θεατρικότητα στις πρακτικές της σύγχρονης γλυπτικής, μέσα από τα έργα δώδεκα διεθνών καλλιτεχνών
Το 1967, ο Michael Fried, στο επιδραστικό δοκίμιό του “Τέχνη και οντότητα του αντικειμένου” έκανε μια κριτική στη μινιμαλιστική γλυπτική και την εμφανή θεατρικότητά της, η οποία, ανάγοντας τον θεατή σε πρωταγωνιστή, υπονομεύει την παρουσία της γλυπτικής σύνθεσης. Η έκθεση “Volume One – Αντικείμενα, Γεγονότα και Συναντήσεις” παρουσιάζει μία επιλογή έργων που μέσα στο πλαίσιο της σύγχρονης γλυπτικής παραγωγής επαναξιολογεί αυτό το επιχείρημα.
Τα επιλεγμένα έργα φέρουν μια θεατρικότητα και απεικονίζουν σύνθετα συστήματα ρητορικής, που ζωντανεύουν και διευρύνονται μέσα από τη ενασχόληση του θεατή. Μέσω αυτού του ανεξάρτητου παράγοντα απομακρυνόμαστε από τη στοχαστική ενασχόληση με τη φόρμα και το χώρο, και συναντάμε αντ’αυτού πολλαπλές διηγήσεις και διαλόγους μεταξύ του αντικειμένου, του θεατή και του πλαισίου που τους περιβάλλει.
Οι καλλιτέχνες εμπλέκονται ενεργά σε διάφορες συζητήσεις γύρω από υλικά και διαδικασίες, ενώ τα έργα ενώνονται ξανά μέσω της ιδέας ότι η ίδια η ύλη μπορεί να είναι δημιουργική και να συντείνει σε μια φιλοσοφία προσανατολισμένη στο αντικείμενο. Όλο και συχνότερα, εξάλλου, παρατηρούμε στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές μία στροφή προς τα αντικείμενα. Η έκθεση “Volume One – Αντικείμενα, Γεγονότα και Συναντήσεις” ανταποκρίνεται σε αυτή τη μετατόπιση και διερωτάται πώς οι διάφοροι πολιτιστικοί, οικονομικοί, πολιτικοί, κοινωνικοί και οικολογικοί παράγοντες έχουν ανάγει τη γλυπτική στο μέσο με το οποίο οι καλλιτέχνες όχι μόνο τοποθετούν αντικείμενα στο χώρο, αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση και συμμετοχή στο χώρο της εικαστικής δράσης.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Αθανάσιος Αργιανάς, Hannah Barton & Xavier Poultney, Matthew Coombes, Michael Dean, Marcus Foster, Spiros Hadjidjanos, Andy Holden, Nick Hornby, Mimi Norrgren, Conrad Shawcross, Franz Erhard Walther, Franz West

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου