Σελίδες

blacklemon web radio

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Εμφυτεύσιμος αισθητήρας εντοπίζει τον καρκίνο


Έχει το μέγεθος μιας μικροσκοπικής καραμέλας η κάψουλα που σχεδίασαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και ευελπιστούν ότι το καινοτόμο αυτό εργαλείο θα μπορεί να εντοπίζει την ανάπτυξη του όγκου εντός του οργανισμού, καθιστώντας μη αναγκαίες τις επαναληπτικές επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες.

Ο Δρ Μάικλ Σίμα και οι συνεργάτες του εξηγούν ότι η κάψουλα είναι αρκετά μικρή ώστε να χωρά μέσα σε μια ένεση και έτσι να εμφυτεύεται στο σώμα, κατά την διενέργεια μιας απλής βιοψίας. Μαγνητικά νανοσωματίδα τοποθετούνται μέσα στην κοιλότητα της κάψουλας, τα οποία περιέχουν μονοκλωνικά αντισώματα. Πρόκειται για πρωτεΐνες κατάλληλα τροποποιημένες να προσδένονται σε μόρια, όπως η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), ορμόνη που τα καρκινικά κύτταρα υπερπαράγουν στις περιπτώσεις του καρκίνου των όρχεων και των ωοθηκών.

Ένας ημι-διαπερατός υμένας επιτρέπει στα μόρια να κολυμπούν μέσα στην κάψουλα, αλλά εμποδίζει τα νανοσωματίδια να παρασυρθούν έξω απ'Α αυτήν. Για να μελετήσουν τα στοιχεία και να εκτιμήσουν αν ο όγκος υποχωρεί ή αναπτύσσεται, οι γιατροί πρέπει απλά να χρησιμοποιήσουν μαγνητικούς τομογράφους, ώστε να ανιχνεύσουν τις δέσμες των καρκινικών κυττάρων εντός της κάψουλας.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Biosensors and Bioelectronics, η ομάδα του Δρ Σιμα δοκίμασε την κάψουλα σε ποντίκια στα οποία είχαν ενέσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Η μαγνητική τομογραφία έδειξε ότι οι όγκοι αυξάνονταν σε μέγεθος.

Σε άλλη δοκιμή και πάλι με ποντίκια, οι ερευνητές μεταμόρφωσαν την κάψουλα σε ανιχνευτή εμφράγματος τοποθετώντας στο εσωτερικό τοίχωμα της αντισώματα που προσδένονται σε τρεις διαφορετικές πρωτεΐνες που εκκρίνονται από τα καρδιομυϊκά κύτταρα όταν αυτά «σπάνε».
Όταν η μεταλλαγμένη κάψουλα εμφυτεύθηκε στο δέρμα των τρωκτικών και προκλήθηκε σε αυτά έμφραγμα, ο Δρ Σίμα κατάφερε με ακρίβεια να μετρήσει την σοβαρότητα της βλάβης: όσο περισσότερη πρωτεΐνη συσσωρευόταν στην κάψουλα, τόσο χειρότερο το έμφραγμα και ισχυρότερο το σήματα της μαγνητικής τομογραφίας.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η συσκευή αυτή θα αποβεί στο μέλλον χρήσιμη σε άτομα που παθαίνουν σιωπηλά εμφράγματα (βιώνοντας συνήθως ελάχιστο πόνο και μη εμφανή συμπτώματα) καθώς και σε αυτούς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης δεύτερου εμφράγματος.
Ο Δρ Σίμα και οι συνεργάτες του αυτή την περίοδο αναπτύσσουν μια πιο εξελιγμένη εκδοχή της πρωτότυπης συσκευής, που παράγει σήμα απλά με την κίνηση μιας μαγνητικής ράβδου, πάνω από τον εμφυτευμένο αισθητήρα.

Η ακτινολόγος Χέικ Νταλντρουπ-Λικ από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια δηλώνει «ενθουσιασμένη από την προοπτική ενός ανιχνευτή όγκων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φορητά σκάνερς, περιορίζοντας έτσι την ανάγκη για πανάκριβες μαγνητικές τομογραφίες».
Επισημαίνει επίσης ότι οι υφιστάμενες απεικονιστικές τεχνικές δεν καθιστούν εύκολη την διάκριση μεταξύ όγκου που ξανά-αναπτύσσεται και υγιούς ιστού που αντιδρά ανεπιθύμητα στην χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία. «Πιστεύω ότι στο μέλλον συσκευές όπως η κάψουλα του Δρ Σίμα θα είναι πολύ χρήσιμες», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου