19 Νοεμβρίου 2010 ( Αθήνα), 20 Νοεμβρίου 2010 (Θεσσαλονίκη)
Κύτταρο, Ηπείρου & Αχαρνών, Αθήνα & Βlock 33, 26ης Οκτωβρίου 33, Θεσσαλονίκη
Οι Terrakota έρχονται κατευθείαν από τη Λισσαβόνα για δυο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Κάποιοι τους έχουν αποκαλέσει η Αφρικανική έκδοση των Mano Negra λόγω της ζωντάνιας τους στα live, άλλοι ότι αποτελούν τους ξεκάθαρους ηγέτες μιας ιδιαίτερης worldfusion σκηνής που αναπτύσσεται εδώ και μερικά χρόνια στην Λισσαβόνα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Terrakota αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, ελπιδοφόρα και με βάθος τέχνης συγκροτήματα της afro/world/reggae fusion σκηνής της Ευρώπης κι εκφραστές της μοναδικής ευρωπαϊκής πολυπολιτισμικής κουλτούρας όπως αυτή σκιαγραφείται δια μέσου των διάφορων κοινωνιών, όπως αυτές έχουν μετασχηματιστεί με τα μεταναστευτικά κύματα και τη μίξη ήχων όλου του κόσμου.
Η μουσική της Δυτικής Αφρικής κι η Reggae αποτελούν τα βασικά συστατικά του ήχου τους. Κι έρχονται να τον διανθίσουν με πολλές πινελιές από Afro-Cuban κι Afro-Brazilian percussion, ραπ, φλαμένγκο, άλλους αφρικάνικους ήχους και τις επιρροές από μουσικά μονοπάτια που φτάνουν από το Μαρόκο έως την Ινδία καταλήγοντας σε μια μουσική γιορτή χωρίς όρια.
Παραδοσιακά όργανα όπως balafon, n'goni, sitar, mbira, oud και sabar συναντούν μπάσο, ντραμς και ηλεκτρικές κιθάρες για να δημιουργήσουν έναν πρωτάκουστο κοσμοπολίτικο ήχο. Αν τώρα προστεθούν στα παραπάνω οι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι στίχοι, το πνευματικό μήνυμα ειρήνης κι ενότητας κι οι χοροί από την εντυπωσιακή Αγκολέζα τραγουδίστρια του γκρουπ Romi Anauel καταλαβαίνει κανείς γιατί θεωρούνται ένα από τα εκρηκτικότερα συγκροτήματα της σημερινής 'world music' σκηνής.
Οι Terrakota δημιουργήθηκαν το 1999 έπειτα από ένα τρίμηνο ταξίδι των τριών πρώτων μελών του γκρουπ στη Δυτική Αφρική. Οι Junior, Alex και Humberto. συναντήθηκαν σε μια μικρή γειτονιά της πόλης Bobodioulasso στη Burkina Faso, που φιλοξενεί ανερχόμενους μουσικούς και χορευτές της παραδοσιακής μουσικής της Δυτικής Αφρικής τους λεγόμενους Griot. Στη συνέχεια επιστρέφοντας στη Λισσαβόνα ηχογράφησαν ένα demo και στην ομάδα προστέθηκαν 3 πρόσωπα ο ντράμερ Davide, ο Ιταλός μπασίστας Francesco κι η Romi μια ανερχόμενη τότε τραγουδίστρια και χορεύτρια από την Αγκόλα. Ξεκίνησαν οργανώνοντας τις δικές τους συναυλίες κι είχαν μεγάλο αντίκτυπο στη μουσική σκηνή της Λισσαβόνας. Παρά τα εμπόδια η δυναμική του γκρουπ ήταν τέτοια που απέκτησε μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη πορτογαλική μουσική σκηνή, κερδίζοντας το σεβασμό ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του κοινού. Εξάλλου οι Terrakota μαζί με μερικές ακόμη μπάντες είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της 'Musica Mestica'. Της μουσικής σκηνής της Λισαβόνας που εκφράζει την ανερχόμενη αίσθηση της διαφορετικότητας των μεταναστευτικών πληθυσμών από τις παλιές πορτογαλικές αποικίες της Αγκόλα, της Μοζαμβίκης, του Πράσινου Ακρωτηρίου κ.α. Ο μουσικός χάρτης της Λισαβόνας είχε πια αλλάξει χάρη σ' αυτούς. Το 2001 μετά τη προσθήκη του Natale του τελευταίου μέλους ταξίδεψαν σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Στην Πορτογαλία αν και δέχονταν δελεαστικές προτάσεις από εταιρείες παραγωγής δεν υπέγραψαν με καμία και κυκλοφόρησαν το 2002 το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "TERRAKOTA". Με το άλμπουμ έκαναν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση και για τα επόμενα δυο καλοκαίρια θα ήταν στο δρόμο για περιοδείες. Έτσι 2 χρόνια μετά ήρθε και το 2ο άλμπουμ με τίτλο "HUMUS SAPIENS" ηχογραφημένο στο Xippi Studios του Youssou N'Dour's στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Το 2007 όμως ήρθε το άλμπουμ σταθμός για το γκρουπ . Το "OBA TRAIN" κυκλοφόρησε παγκοσμίως και γνώρισε αποθεωτικές κριτικές.
Και τώρα σε αυτό το τέταρτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησαν φέτος για να γιορτάσουν τα 10 χρόνια από τη δημιουργία τους εμφανίζονται πιο ώριμοι από ποτέ. Το 'World Massala' επιβεβαιώνει τις Αφρικανικές και Τζαμαϊκανές ρίζες των ήχων τους επεκτείνοντας όμως τους μουσικούς του ορίζοντες πέρα από την Αγκόλα, την κλασσική Ινδία, την urban cuba κι ακόμη παραπέρα. Mbalax, funana, samba, reggae, Afro-Cuba, gnawa, afrobeat, desert blues, batuque, flamenco, maracatu, rap και chimurenga αναμειγνύονται από τους Terrakota με χαρακτηριστική άνεση στο World Massala.
Εκεί θα είναι και οι Razastarr, ένα από τα πλέον ιστορικά Ηip - Ηop σχήματα στην Ελλάδα κι άμεσα συνδεδεμένο με τις ρίζες της Ηip- Ηop κουλτούρας στην χώρα μας. Είναι από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα στο θέμα Ηip - Ηop αφού τόλμησαν αλλαγές στη μουσική του που ελάχιστοι έχουν κάνει στη χώρα μας. Οι μουσικές επιρροές τους καλύπτουν πέρα από το hip-hop της ανατολικής ακτής των Η.Π.Α, ένα ευρύ φάσμα από drum'n'bass μέχρι reggae, dub, funk, έντεχνη και παραδοσιακή ελληνική μουσική καθώς και ορχηστρική μουσική για soundtrack.
Τη βραδιά θ' ανοίξει ο Stavros Ntantous λάτρης των δυνατών ρυθμών κι όλων των ειδών των ντραμς. Μαζί με την μπάντα Los Tigainos θα μας δώσει για ακόμη μια φορά ένα live γεμάτο χορό, αισθησιασμό και μπόλικο χιούμορ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου