Σελίδες

blacklemon web radio

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Tο Συντριβάνι της Θεσσαλονίκης: «Ο ήχος του νερού»

Την προβολή της αρχαιολογικής ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Συντριβάνι, ο ήχος του νερού», διοργανώνει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών (Α.I.Μ.Θ.Σ.), σε συνεργασία με την 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της δράσης του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2010. Φωνές νερού μυριάδες».
Η ταινία θα προβάλλεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ροτόντας στις 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί ως τις 7 το βράδυ. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της αρχαιολόγου – σκηνοθέτριας, Ελένης Στούμπου - Κατσαμούρη, και η οργάνωση παραγωγής της αρχαιολόγου, Bασιλικής Μισαηλίδου - Δεσποτίδου, αναπληρώτριας προϊσταμένης του Α.I.Μ.Θ.Σ.




Το Συντριβάνι, μνημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη, χτίστηκε το 1889, μετά την κατεδάφιση του ανατολικού τείχους, στο χώρο που βρίσκονταν η Κασσανδρεωτική πύλη. Ήταν δώρο του σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ προς τους Θεσσαλονικείς κι εντασσόταν, μαζί με άλλα έργα, σε μια προσπάθεια «εξωραϊσμού» της πόλης. Έργο επιβλητικό, από λευκό μάρμαρο, με στοιχεία ύστερου μπαρόκ, δεν είχε μόνο διακοσμητικό χαρακτήρα, αλλά και πρακτικό: πρόσφερε πολύτιμο νερό για τους διαβάτες και τα ζώα. Τη δεκαετία του ’50 το Συντριβάνι που είχε στο μεταξύ στερέψει, απομακρύνθηκε στη διάρκεια έργων στην περιοχή. Αναστηλώθηκε με βάση το αυθεντικό σωζόμενο υλικό το 1977 από το Δήμο Θεσσαλονίκης. Η ιστορία του ταυτίζεται με την ιστορία του νερού στην Θεσσαλονίκη, αλλά και ως σημείο κομβικό και αναγνωρίσιμο από όλους, με τη νεώτερη ιστορία της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου