Σελίδες

blacklemon web radio

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η Count Basie Orchestra στην Ελλάδα

31 Οκτωβρίου, 21:00 ( Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) * 2 Νοεμβρίου (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών)


Με 17 βραβεία Grammy, 2 Grammy Hall of Fame Awards και 9 Downbeat Readers and Critics Poll Awards, η ιστορική ορχήστρα που φέρει το όνομα του θρύλου της τζαζ Count Basie, έρχεται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού και μαέστρου Dennis Mackrel και τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών.

Η πιο μεγάλη και διάσημη ορχήστρα της τζαζ αναμένεται να ενθουσιάσει τους φίλους της τζαζ μουσικής αφού το πρόγραμμα της ορχήστρας περιλαμβάνει τις μεγάλες επιτυχίες της από την ίδρυσή της έως σήμερα. Η Κάουντ Μπέϊσι όρκεστρα αποτελείται από 18 σπουδαίους μουσικούς, μεταξύ των οποίων οι Clarence Banks (τρομπόνι), John Williams (βαρύτονο σαξόφωνο), Doug Lawrence (τενόρο σαξόφωνο), James Leary (μπάσο). Μαζί τους τραγουδίστρια - μορφή της jazz Carmen Bradford.
Count Basie
Ο Αμερικανός πιανίστας Count Basie (πραγματικό όνομα William Basie) γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1904, στο Ρεντ Μπανκ της Πολιτείας Νιου Τζέρσι. Ενώ άλλοι ηγέτες jazz σχημάτων έγιναν γνωστοί και ως συνθέτες ή σολίστες, ο Basie αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη διεύθυνση της ορχήστρας του. Χρειάστηκε δε, περισσότερα από 40 χρόνια, προκειμένου να τελειοποιηθεί ως band leader. Ενέπνευσε αρκετές λευκές μπάντες του swing, όπως αυτές των Benny Goodman και Artie Shaw, κυρίως λόγω της μοναδικότητας της ρυθμικής βάσης που διέθετε ο ήχος του. Μπορεί όταν γεννήθηκε να μην υπήρχε καν ο όρος τζαζ, στο τέλος της ζωής του, όμως, το όνομά του κατείχε περίοπτη θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους μουσικούς του είδους. Άλλωστε ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους πιανίστες της λεγόμενης «swing era» όταν ευδοκιμούσαν οι περίφημες μεγάλες τζαζ ορχήστρες. Την πρώτη δική του μεγάλη ορχήστρα την έφτιαξε το 1935. Μετά τη δεκαετία του '50, όταν πια η μόδα των big bands είχε παρέλθει, ο Κάουντ Μπέιζι συνεργάστηκε με διάσημους ερμηνευτές, όπως ο Φρανκ Σινάτρα, η Ελα Φιτζέραλντ, ο Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ κ.ά. Και με την μπάντα που είχε δημιουργήσει τότε, ξανάφερε το σουίνγκ στο προσκήνιο. Ο Κάουντ Μπέιζι παρέμεινε ενεργός δισκογραφικά μέχρι και το θάνατό του, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και κερδίζοντας συνολικά εννιά Γκράμι -το τελευταίο μάλιστα το πήρε με το «88 Basie Street» ακριβώς στη δύση της καριέρας του. Πέθανε στις 26 Απριλίου 1984, στο Χόλιγουντ. Το όνομά του παρέμεινε φυσικά σημείο αναφοράς όχι μόνο στην ιστορία της τζαζ, αλλά και στην ιστορία της μουσικής.
Πληροφορίες για τις συναυλίες
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τιμές εισιτηρίων : €60, €50, €40, €30 και €25

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Στα εκδοτηρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 895938/895939
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αμερικανικού Γενικού Προξενείου
ΑΘΗΝΑ
Τιμές εισιτηρίων: €80, €60, €50, €35 και €25



ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Στα ταμεία του Μεγάρου, στο εκδοτήριο Ομήρου 8 στο Σύνταγμα Δευτέρα με Παρασκεύη 10 το πρωί με 4 το απόγευμα και τηλεφωνικά με πιστωτική στο 210-7282333 ή ηλεκτρονικά στο www.megaron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου