Σελίδες

blacklemon web radio

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

''Η Οδυρόμενη Μούσα": Το Θηλυκό Κάτοπτρο της Έμπνευσης


Οκτώ γυναίκες. Οκτώ ποιήτριες. Σύζυγοι, κόρες, μητέρες, φίλες, σύντροφοι, ερωμένες. Σαγηνευτικά αρπακτικά, θιασώτριες της θανατόληπτης ουτοπίας που είναι η αγάπη. Αναζήτησαν στις λέξεις μια εκδοχή αιματηρής ενηλικίωσης - κι αυτή η τελευταία τούς άνοιξε την πόρτα στο πουθενά. Ή μήπως όχι; Μήπως αυτό το άλμα στο κενό δεν ήταν παρά η τροχιά μιας σφαίρας που έρχεται να σφηνωθεί κατευθείαν στην καρδιά μας; Οκτώ γυναίκες. Οκτώ ποιήτριες. Οκτώ συναντήσεις. Ελάτε να δούμε μαζί πόσο βαθύ είναι το τραύμα εισόδου και πόσο αντέχει να χτυπάει η καρδιά μας. Αν θα επιζήσουμε. Και αν τελικά οι λέξεις έχουν τη δύναμη να σώζουν ακόμα.


Στο σεμινάριο διαβάζουμε, συζητάμε και αναλύουμε τη ζωή και το έργο των οκτώ ποιητριών με βάση επιλεγμένα ποιήματά τους και επιδιδόμαστε σε ασκήσεις δημιουργικής γραφής αναζητώντας τη δική μας φωνή, συχνά μέσω του συνειρμικού λόγου ή της συσχέτισης του προσωπικού βιώματος με την αναγνωστική εμπειρία.

Πρόγραμμα

Πέμπτη, 5 Απριλίου Σύλβια Πλαθ : Το κορίτσι που ήθελε να γίνει Θεός

Πέμπτη, 12 Απριλίου Ανν Σέξτον: Η πόρτα για τις μάγισσες

Πέμπτη, 26 Απριλίου Χίλντα Ντούλιτλ: Παλίμψηστα ειδύλλια

Πέμπτη, 3 Μαΐου Έμιλυ Ντίκινσον: Το λευκό φόρεμα στις πλαγιές του Άμχερστ

Πέμπτη, 10 Μαΐου Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ: Βικτωριανός αισθησιασμός

Πέμπτη, 17 Μαΐου Άννα Αχμάτοβα: Η τίγρης του χιονιού

Πέμπτη, 24 Μαΐου Μαρίνα Τσβετάγιεβα: Η φλόγα ανθίζει στο πένθος

Πέμπτη, 31 Μαΐου Τζόις Μανσούρ: Η εξωτική καλλονή του σουρεαλισμού


Εισηγήτρια: Ευαγγελία Κουλιζάκη

Σύμβουλος εκδόσεων, κριτικός βιβλίου, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων. Συνεργάζεται με τις εκδόσεις "Ars Nocturna", τη μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου "The Books' Journal" και τον ψυχοθεραπευτικό χώρο "Ψυχοδός" ως συντονίστρια στο εργαστήρι "Από τον Σαίξπηρ στον Φρόιντ: Λογοτεχνία και Ψυχανάλυση". Περισσότερα στα sites: www.biblionet.gr. (μεταφράσεις και κριτικογραφία), www.psychodos.gr.

Έναρξη: Πέμπτη, 5 Απριλίου, 20.30-22.30, στο χώρο ΨΥΧΟΔΟΣ, Αχιλλέα Παράσχου 85, Γκύζη (σταθμός μετρό Αμπελόκηποι).

Κόστος συμμετοχής (και για τις 8 συναντήσεις): 80 ευρώ/φοιτητικό: 60 ευρώ (το ποσό προκαταβάλλεται με την εγγραφή στο σεμινάριο).
Παρέχεται εκτενής βιβλιογραφία και για όσους το επιθυμούν βεβαίωση παρακολούθησης.

Επικοινωνία: 6946786654, ladie_lilith@hotmail.com

1 σχόλιο: