Σελίδες

blacklemon web radio

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

Ένα διήμερο focus στη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών:
βιβλίο, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικά, κόμικς, διαγωνισμοί, workshops

Παρασκευή 9 & Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών «γεννήθηκε» με αφορμή τη δυναμική της νεότερης γενιάς συγγραφέων, την ανάγκη έκφρασης αλλά και προβολής της δημιουργικής της ταυτότητας.


Νέες φωνές απέναντι σε νέες πραγματικότητες, φρεσκάδα και άποψη γύρω από τη λογοτεχνία και τις άλλες τέχνες - το τρίπτυχο για όλους όσοι συμμετέχουν στη φετινή, πρώτη διοργάνωση. Με βλέμμα στραμμένο στο αύριο και «συνομιλία» με τους συνομήλικους λογοτέχνες (έως 35 ετών) από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά φεστιβάλ Μάντοβας, Βερολίνου και Ουαλίας.

Το σκεπτικό του Φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και Μητροπολιτικές Ιστορίες/Metropolis, συνδέεται με την επικαιρότητα: οι νεότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πολυεπίπεδη κρίση της εποχής μέσα από τη δική τους ματιά. Δοκιμάζουν την ατομική και συλλογική έκφραση με τις αναγνωστικές προτιμήσεις τους, τις ιδέες και τις επιδιώξεις τους. Άλλο τόσο αναζητούν μέσα από τις άλλες μορφές τέχνης (θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός, εικαστικά) όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις για το παρόν και το μέλλον.


Το σύνθημα «Εχουμε πολλά να πούμε. Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε…» αποτυπώνει το πνεύμα του διημέρου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.     

Παράλληλες εκδηλώσεις: Όταν η λογοτεχνία εμπνέει…
Η λογοτεχνία υπήρξε πάντα μια ανεξάντλητη δεξαμενή που τροφοδότησε με ιστορίες και ιδέες τους καλλιτέχνες. Στον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τον χορό έχουμε άπειρα παραδείγματα έργων εμπνευσμένων από την (ταπεινή) τέχνη της γραφής. Το βιβλίο δεν διαθέτει τις «ευκολίες» της εικόνας ή του ήχου που επιδρούν άμεσα και δημιουργούν ακαριαία αντίδραση στον δέκτη, δεν μπορείς να τη βιώσεις κοινωνικά, παρέα με τους φίλους σου. Είναι πιο δύσκολη και μοναχική δουλειά να «προσλάβεις» ένα λογοτεχνικό έργο, απαιτεί απομόνωση και έντονη συγκέντρωση, απαιτεί την ενεργή συμμετοχή του αναγνώστη. Χωρίς αυτό να την καθιστά ανώτερη από τις άλλες τέχνες, της προσδίδει όμως μια μοναδική διαφορετικότητα.

Και σίγουρα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον η βαθιά επιδραστικότητα που έχει η λογοτεχνία στην ιστορία των τεχνών ανακαλύπτοντας συνεχώς νέες διόδους διάχυσης του πρωτογενούς υλικού. Τη διαρκή αυτή σχέση επιχειρεί να φωτίσει το παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών που περιλαμβάνει: προβολές ταινιών μικρού μήκους βασισμένων σε λογοτεχνικά έργα, περφόρμανς θεάτρου και χορού, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις κόμικς, σεμινάρια και διαγωνισμούς.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: www.festivalneonlogotechnon.gr
ή στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ www.ekebi.gr
Facebook: facebook.com/festivalneonlogotechnon          
Twitter: @NeoiLogotexnes

Οργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)/ Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Μέγας Χορηγός: ΟΠΑΠ
Συνεργασία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Μητροπολιτικές Ιστορίες/Metropolis

Υποστηρικτές: Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Athens Biennale, Comicdom, TheVeryClosedCircle, Scriturre Giovani, transavia.com

Χορηγοί επικοινωνίας:  Metropolis, MTV Greece, Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, Τρίτο Πρόγραμμα, Kosmos 93.6, Αθήνα 9.84, MTV Greece, www.metropolispress.gr, www.elculture.gr, ελcmag by ελculture.gr, www.in2life.gr, www.culturenow.gr, http://sguide.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου