Σελίδες

blacklemon web radio

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Eluards live

Μία σειρά έξι ποιημάτων από την συλλογή «Το ανοιχτό βιβλίο», του Paul Eluard
(εκδόσεις Gallimard 1947), μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη

...Ένα από τα νεανικά έργα του συνθέτη, αρχικά ξαφνιάζει τον ακροατή καθώς είναι εντελώς διαφορετικού ύφους απ’ όλο το υπόλοιπο έργο του που το μεγαλύτερο μέρος του κοινού γνωρίζει.
Μαρτυρεί την επιρροή που δέχτηκε από συνθέτες όπως ο Debussy, ο Ravel, ο Poulenc, σε ένα από τα πρώτα του ταξ...ίδια του στο Παρίσι όπου μελοποίησε αυτά τα ποιήματα, τον Μάρτιο του 1958. Η επανάσταση των σουρρεαλιστών ήταν ακόμη ζωντανή στις συνειδήσεις των καλλιτεχνών και διανοούμενων του Παρισιού.

Ο λόγος του Paul Eluard, εξαιρετικά διεισδυτικός, δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες και ανακλά μέσα μας τα έργα των μεγάλων ζωγράφων και κινηματογραφιστών της εποχής. Στην βάση την ελευθερίας της έμπνευσης και της έκφρασης, επιδιώξαμε συνειδητά να δημιουργήσουμε νέες γέφυρες/ερεθίσματα στον ακροατή/θεατή του 21ου αιώνα.

Ο λόγος του Eluard αντικατοπτρίζεται στην ανορθόδοξη χρήση των μουσικών οργάνων αλλά και στην ταυτόχρονη ηλεκτρονική επεξεργασία ήχου και εικόνας. Ambient ηχητικά τοπία και αυτοσχεδιασμοί συνδιαλέγονται με το αυθεντικό κείμενο (για πιάνο και φωνή),του Θεοδωράκη, σε μία σύνθεση αντιθέσεων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Φένια Παπαδόδημα – τραγούδι
Τάνια Γιαννούλη – πιάνο
Γιώργος Παλαμιώτης – processed fretless bass
Spyweirdos – electronics


Σάββατο, 3 Δεκέμβριος στις 9:30 μ.μ
 
Six D.O.G.S
Avramiotou 6-8, Monastiraki
Athens

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου