Σελίδες

blacklemon web radio

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Όταν ο Da Vinci ζωγράφισε τον Ιησού


Ένας μοναδικός χαμένος πίνακας που απεικονίζει τον Ιησού Χριστό, δημιούργημα του κορυφαίου ζωγράφου Leonardo Da Vinci, και φέρει το όνομα «Salvator Mundi» (Savior of the World) , έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εκτιμητές έργων Τέχνης στη Νέα Υόρκη.





Πρόκειται για μια ανακάλυψη τόσο σπάνια, που κανείς από όσους ερεύνησαν το θέμα δεν πίστευε ότι ο πίνακας αυτός θα μπορούσε όντως να έχει επιμεληθεί από τα χέρια του κορυφαίου καλλιτέχνη.

«Η εκτίμηση το συγκεκριμένο έργο να είναι του Da Vinci ήταν για εμάς σχεδόν απίθανο σενάριο. Κι όμως, φαντάζει σαν όνειρο», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο εκτιμητής Robert Simon. «Πρόκειται για έναν άκρως ενδιαφέροντα πίνακα, αλλά για να είμαι ειλικρινής όταν τον είδα δεν αναφώνησα: Ωωωωω, Θεέ μου, αυτός πρέπει είναι Leonardo», συνεχίζει ο Simon.

Για τον ίδιο και τους συνεργάτες του φυσικά δεν ήταν καθόλου εύκολο να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας ανήκει όντως στον Da Vinci, και χρειάστηκε μια μεγάλη διαδικασία για να καταφέρουν να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, ζωγράφισαν κομμάτι κομμάτι στο εργαστήριό τους τη φιγούρα και στη συνέχεια προσπάθησαν να συγκρίνουν το έργο με άλλα αριστουργήματά του.

Το αποτέλεσμα δεν άφηνε και πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις…

Ο «Salvator Mundi» είχε φιλοτεχνηθεί από τον Leonardo Da Vinci.

  Ο περίφημος, ζωγραφισμένος με λάδι, πίνακας φέρεται να ανήκε στον Άγγλο βασιλιά, τον Κάρολο Ι, έχει διαστάσεις 66 x 45 cm, είναι από καρυδιά και βρισκόταν για πάρα πολλά χρόνια κρυμμένος κάτω από τη Γη.

Οι ερευνητές γνώριζαν για την ύπαρξή του, ωστόσο πίστευαν ότι έχει καταστραφεί.

Σε όλοκληρο τον κόσμο «αγνοούνται» ακόμη 15 πίνακες του Leonardo Da Vinci, ενώ ο τελευταίος που έχει βρεθεί είναι ο «Benois Madonna».

Ο «Salvator Mundi» θα παρουσιαστεί σε ειδικό αφιέρωμα της έκθεσης «Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan», τον Νοέμβριο στο Λονδινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου