Σελίδες

blacklemon web radio

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

“Στον κήπο της Σαπφούς “μεσημεριανό κοντσέρτο

“Στον κήπο της Σαπφούς “μεσημεριανό κοντσέρτο με αρχαία ελληνική λύρα & ηλεκτρικό μπάσο
Την Κυριακή 8 Μαίου στις 13.00μμ η Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχ.λύρα-φωνή) και η Ντιάννα Δεληγιάννη (ηλ.μπάσο-φλάουτο-φωνή) βρίσκονται στον κήπο της Σαπφούς με τα ενδύματα της σύγχρονης γυναίκας. Συνομιλούν μέσω της μουσική τους και προσκαλούν τους ακροατές σε ένα διαφορετικό κοντσέρτο, όπου η σιωπή αντιμετωπίζεται ως μουσικό κομμάτι.

Ο ήχος της α...ρχαίας λύρας, αιθέριος και ζεστός, συναντά τον βαθύ ρυθμικό ήχο του μπάσου. Μελωδίες από το φλάουτο και τις φωνές πλέκουν ένα υφαντό με μαιάνδρους, γεωμετρικά σχέδια και ρόδακες. Οι συνθέσεις βασίζονται σε αρχαιοελληνικές κλίμακες, και τα τραγούδια είναι είτε κάποια από τα σωζόμενα, είτε πρωτότυπες μελωδίες με στίχους από τη λυρική ποίηση.
H αρχαία λύρα είναι ένα σπάνιο όργανο, που αναδημιούργησε ο Νικόλας Μπρας βασισμένος σε αγγεία, τοιχογραφίες και συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων ( Αριστόξενος, Πυθαγόρας κ.α )

Συνομιλεί με το μπάσο αλληλοπλέκοντας μελωδικούς ιστούς και προτρέποντας από κοινού σ' ένα ρυθμικό παιχνίδι.Οι φωνές τραγουδούν στίχους λυρικής ποίησης και το φλάουτο ανασαίνει τους ήχους της φύσης.
Οι κλίμακες και οι μελωδίες της αρχαιότητας δονούνται, προσκαλώντας τον ακροατή σε ένα προσωπικό ταξίδι. Απόηχος των ήχων αυτών βρίσκεται στη Βυζαντινή και παραδοσιακή μας μουσική, όμως η πλοκή των μελωδιών όπως τη βρίσκουμε στα σωζόμενα αποσπάσματα, και στον τρόπο που η ίδια η λύρα επιβάλλει στο παίξιμό της, δημιουργεί ένα εντελώς πρωτότυπο άκουσμα.

Η παρουσίαση στο Β΄ μέρος θα βασιστεί στη δομή του μουσικού διαλογισμού, δηλαδή θα υπάρξουν διαστήματα σιωπής μεταξύ των κομματιών.

Α΄μέρος:κοντσέρτο για αρχαία λύρα και μπάσο
(επίσης φλάουτο και φωνές)
σωζόμενα κομμάτια και πρωτότυπες συνθέσεις

Β' μέρος: σιωπηλή ακρόαση
μουσικός διαλογισμός και συντονισμός σε αρχαιολληνικές κλιμάκες

πότε : Κυριακή 8 Μαίου στις 14.00 μμ
πού : Κινητήρας studio-artistic residency centre
είσοδος : 12 ευρώ ,10 ευρώ φοιτητικό/μέλη

Πληροφορίες -Κρατήσεις:
κινητήρας studio- artistic residency centre
Ερεχθείου 22, 117 42 Ακρόπολη, Αθήνα
τηλ. 2109248328
e-mail: info@kinitiras.com
www.kinitiras.com
www.kinitirastudio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου