Σελίδες

blacklemon web radio

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

40,65ο Ν & 22,09ο Ε


40,65ο Ν & 22,09ο Ε
Ομαδική έκθεση (2ου εργαστηρίου κου Κ. Μορταράκου)

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες 40,65ο Ν (βόρεια), 22,09ο Ε  (ανατολικά) που έχουν υιοθετηθεί ως τίτλος της παρούσας έκθεσης, αναφέρονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπου οι συμμετέχοντες σπουδάζουν και δραστηριοποιούνται ως εικαστικοί καλλιτέχνες. Οι συμμετέχοντες μαθητεύουν στη Σχολή Καλών Τεχνών στο 2ο εργαστήριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε διαφορετικά έτη αλλά όλοι εξελίσσονται υπό την εποπτεία των καθηγητών τους κου Κ. Μορταράκου και κου Γ. Τσακίρη.

Οι καλλιτέχνες έχουν επικεντρωθεί στη μορφολογική διαπραγμάτευση «πορτραίτων» με ιδιάζουσες τεχνοτροπίες και πολυποίκιλα αισθητικά ιδιώματα, χωρίς όμως να υπάρχει ενιαίος υφολογικός προσανατολισμός, κάτι που είναι σχεδόν αναμενόμενο σε μία ομαδική παρουσίαση έργων.

Μορφές που ξεπροβάλλουν αχνά μέσα από λερωμένες και αποσυντιθέμενες διαφάνειες εργόχειρων γυναικείας χειροτεχνίας ως απόηχος μιας εποχής που έχει παρέλθει και ενταφιαστεί στο παρελθόν, αντιπαρατίθενται με έργα επηρεασμένα από την ποπ αισθητική, όπου κολάζ ματιών και χειλιών πάνω σε ελλειπτικά σχεδιασμένα πρόσωπα δημιουργούν ένα αίσθημα ιλαρότητας και ενδεχόμενης ειρωνείας.

Εξαϋλωμένες φιγούρες ανθρώπων εμφανώς καταβεβλημένων σχηματισμένες επάνω σε καμβά με έγγραφα ιατρικών γνωματεύσεων αντιπαραβάλλονται με μορφές σχηματισμένες με σινική μελάνη όπου αλλεπάλληλες πυκνώσεις και αραιώσεις δημιουργούν πορτραίτα όπου η ανυπαρξία σαφών χαρακτηριστικών υποβάλλει την αίσθηση της οπτικής παραίσθησης αλλά και της υπαινικτικής βεβαιότητας της ανθρώπινης παρουσίας.

Γλυπτά εδώλια με μικρά πρόσωπα άλλοτε γυμνά και άλλοτε ντυμένα που κοιτάζουν με απορία και αλλόκοτο θαυμασμό συνδιαλέγονται με  έντονα εξπρεσιονιστικές φιγούρες αδρά σχεδιασμένες που φανερώνουν τη διάθεση τους να μεταβούν εκτός του πλαισίου τους. Επιπρόσθετα υπάρχει η περιπαιχτική παρουσία ενός διάσημου ήρωα κινουμένων σχεδίων ενδεχόμενα ως ειρωνικό σχόλιο για την πρωτοκαθεδρία της μορφής του στο συλλογικό ασυνείδητο πολλών γενεών.

Τέλος υπάρχουν και έργα του συνδετικού κρίκου της ομάδας των καλλιτεχνών που εκθέτουν, όπου είναι εμφανής η απουσία διαπραγμάτευσης ενός πορτραίτου ή κάποιας ανθρώπινης μορφής. Η ανθρώπινη μορφή στην ουσία σκιαγραφείται μέσω της απουσίας και της απεικόνισης ενός τόπου φορτωμένου με μνήμες των ανθρώπων που τον χρησιμοποίησαν.

Η παρουσίαση αυτής της ομαδικής έκθεσης που φέρει ως τίτλο τις συντεταγμένες της Θεσσαλονίκης 40,65ο Ν (βόρεια), 22,09ο Ε  (ανατολικά), ενώνει καλλιτέχνες με κοινές εμπειρίες αλλά με πολυποίκιλες μορφοπλαστικές αναζητήσεις. Όλοι τους είναι σε συνεχή αναζήτηση για το προσωπικό τους στίγμα, τις προσωπικές τους συντεταγμένες που ακόμη δεν είναι καθόλου δεδομένες ούτε και απόλυτα καθορισμένες όπως αυτές της πόλης στην οποία δημιουργούν και δέχονται ερεθίσματα.
εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 στις 20:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου