Σελίδες

blacklemon web radio

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

"Χαράσσοντας μέχρι τα Μέγαρα"‏

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων "Θέογνις" και η Αίθουσα τέχνης "Τεχνοχώρος" παρουσιάζουν την ομαδική  έκθεση χαρακτικής "Χαράσσοντας μέχρι τα Μέγαρα".
Οι χαράκτες Νίκος Δεσεκόπουλος, Αριστομένης Κατσούλας, Γιάννης Κολιός και Florence Χρηστάκη παρουσιάζουν αντιπροσωπευτικά  χαρακτικά τους στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού συλλόγου Μεγάρων.
Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 στις 19:00 και διαρκεί μέχρι τις 2 Απριλίου 2011
Ο Νίκος Δεσεκόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1974-1980) στο εργαστήριο Χαρακτικής και Τέχνης του Βιβλίου (έπαινος 1980).  Παρακολουθεί εργαστήρια Ζωγραφικής, Κεραμικής και Αγιογραφίας (1980-83) και παράλληλα ασχολείται με την εικονογράφηση και την επιμέλεια παιδικών βιβλίων. Το 1982-1983 οργανώνει το Β' Εργαστήριο Χαρακτικής δίπλα στο Θανάση Εξαρχόπουλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Από το 1983 εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει λάβει μέρος σε 10 ατομικές και δεκάδες  ομαδικές εκθέσεις. Από το 2002 μέχρι το 2008 διετέλεσε  Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έργα του βρίσκονται σε Πινακοθήκες, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο επίκουρος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θάνος Χρήστου έχει γράψει για τη δουλειά του:
"Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό να μπορεί να ακολουθήσει μια συνεπή πορεία. Χρειάζεται η αδιάκοπη πάλη με το υλικό. Η μορφοποίηση της εσωτερικής αγωνίας του. Η αποφυγή των εύκολων λύσεων. Η συνεχής ενδοσκόπηση. Η αναζήτηση της δικής του αλήθειας. Και η αμεσότητα της καταγραφής της. Πρόκειται για στοιχεία που δίχως άλλο μπορεί να τα εντοπίσει κανείς με την πρώτη κιόλας ματιά στην  εργασία του Νίκου Δεσεκόπουλου. ...Οπτική πραγματικότητα αλλά και υπαινικτικός χαρακτήρας του χώρου και των αντικειμένων είναι οι δύο πόλοι γύρω από τους οποίους κινείται η χαρακτική του. (...) Η τάση να οργανώσει φυσικό και αστικό τοπίο με τέτοιο τρόπο ώστε το πρώτο να επιβάλλεται στο δεύτερο, όσο και αν αυτό στην καθημερινή πραγματικότητα δεν συμβαίνει, αποδεικνύει ακριβώς τη θέλησή του να τονίσει αυτό που κινδυνεύει και χάνεται. ....."



Ο Μένης Κατσούλας γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο Μεσσηνίας .Από  το 1968 ζει στην Αθήνα. Το 1975 τελειώνοντας παράλληλα το Λύκειο και τη Σχολή «ΒΑΚΑΛΟ» , κλάδο Διακόσμησης, φεύγει για Ιταλία όπου γράφεται στην  Aκαδημία  Καλών Τεχνών της  Perugia, τελειώνει το 1980. Από το 1986, που πρωτοδίδαξε στα Μέγαρα εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση .  Δουλειά του   έχει παρουσιαστεί μέσα  από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και Εξωτερικό.

Η Ιστορικός Τέχνης Στέλλα Μουζακιώτου έχει γράψει:
"Η καλλιτεχνική εμπειρία του Αριστομένη Κατσούλα είναι βαθιά συνυφασμένη με την  απεικόνιση των σχέσεων ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Έχει την ικανότητα να αγγίζει τις βαθύτερες και τις πιο απόκρυφες ευαισθησίες μας εκφράζοντας  με απροκάλυπτη αμεσότητα  την ιδιότυπη τραγωδία του σύγχρονου ατόμου σε μία κοινωνία  που εξωτερικά έμοιαζε νικηφόρα. Η εικαστική πράξη του είναι δραστική και ενίοτε ακραία, αφού μας παρέχει τα μέσα για να κατανοήσουμε το μείγμα της βίας, οδύνης, άγχους, επιθυμίας ,απόγνωσης, αναζήτησης της αγάπης και απομόνωσης που κρύβει η εποχή μας και που αποτελεί την  ‘’πρώτη ύλη’’ της τέχνης του."



Ο Γιάννης Κολλιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Έχει κάνει σπουδές Ζωγραφικής-Χαρακτικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας το 1983-88 με τους καθηγητές Loffredo και Manfredi. To 2001-04 ολοκλήρωσε και τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου εκπόνησε καλλιτεχνική εργασία με θέμα "Μελέτη Σύγχρονων και Παραδοσιακών Μορφών Χαρακτικής" με καθηγητή τον Γιώργο Μήλιο. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και της Εταιρίας Α. Τάσσος.

Όπως σημείωσε η Ιστορικός Τέχνης Λήδα Καζατζάκη για τα έργα του:
"Τα επιμηκυμένα πρόσωπα του με τα παχουλά περιγράμματα μας γυρίζουν πίσω στις καρικατούρες του βασιλιά Λουί Φιλίπ, που είχε δημιουργήσει ο σημαντικότερος χαράκτης και πολιτικός γελοιογράφος του 19ου αιώνα ο Ονορέ Ντωμιέ. Εύπλαστα πρόσωπα που τείνουν να χαθούν   μέσα στο γκριζόμαυρο περιβάλλον. (...) Το έργο του Γιάννη Κολιού διακρίνεται από τον πειραματισμό του. Ο καλλιτέχνης υπερβαίνει τα όρια του πραγματικού συνθέτει στοιχεία αταίριαστα και ανοίκεια στο βλέμμα, επιχειρεί να καυτηριάσει, όχι δίχως ένα υπομειδίαμα, την εργαλειοποίηση και την αποξένωσητου σύγχρονου ανθρώπου -ιδιαίτερα της γυναίκας- από τη φύση και το ίδιο του το σώμα".



Η Florence Χρηστάκη γεννήθηκε στο Παρίσι το 1958. Σπούδασε κοινωνική ψυχολογία και γαλλική φιλολογία. Δούλεψε στην έρευνα αγοράς, καθώς και ως δασκάλα, ταχυδρόμος, πλασιέ και καθηγήτρια.  Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1990 και είναι χαράκτρια από την αρχή της χιλιετίας. Μυήθηκε στη χαρακτική από την Δήμητρα Σιατερλή και τον Pino Pandolfini. Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, με συμμετοχή στο Δ.Σ. και σε όλες τις ομαδικές της εκθέσεις. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε αρκετές ατομικές.

Η Ιστορικός Τέχνης Λήδα Καζατζάκη γράφει για τα χαρακτικά της:
"Οι εικόνες της Χρηστάκη καθρεπτίζουν ένα συνεχή διάλογο με το παρελθόν και το παρόν. Κινούνται ανάμεσα στην μίμηση και στην υπέρβαση των δημιουργημάτων που σημάδεψαν την πορεία προς το μοντέρνο.(…) Οι χαρακτικές εικόνες της θα μπορούσαν να ιδωθούν ως μια πολύσημη σκηνογραφία. Όπου αποκαλύπτεται, μέσα από την υποκριτική τέχνη των συντελεστών της, η υποκρισία των προκατασκευασμένων ιδεών και η αλήθεια της ανθρώπινης και τρυφερής διάστασης της ζωής."



Διάρκεια έκθεσης: 12 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2011

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: από τις 18:00 έως  τις 21:00
Κυριακή: από τις 11:00 μέχρι τις 13:00
Διεύθυνση:
Αίθουσα πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάρων "Θέογνις"
Κεντρική πλατεία Μεγάρων.
22960 28758

Πληροφορίες:
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, metro Ακρόπολη
211 182 38 18
info@technohoros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου