Σελίδες

blacklemon web radio

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Έξι έργα φέτος από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»

Με αύξηση της παραγωγικής της δραστηριότητας, μεγαλύτερη ποικιλία καλλιτεχνικών προτάσεων, άνοιγμα σε νέους σκηνοθέτες αλλά και παράλληλη μείωση στις τιμές των εισιτηρίων, αποφάσισε να αντιμετωπίσει την κρίση η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης».
θίασος προχωρεί στην υλοποίηση του προγράμματός του, με συνολικά έξι έργα, πέντε νέες παραγωγές και μία επανάληψη.




Συγκεκριμένα, δύο άπαιχτα ελληνικά έργα, δύο σύγχρονα ξένα που ανεβάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, μια κλασική πολιτική κωμωδία και ένα έργο για παιδιά θα παρουσιαστούν στο θέατρο «Αμαλία», με το σύστημα του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου.



Η αρχή γίνεται με το νέο έργο του σημαντικού Ιρλανδού δραματουργού Φρανκ Μακ Γκίνες, «Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας», που σκηνοθετεί ο Γιάννης Μόσχος. (Πρεμιέρα στα 45α «Δημήτρια» και στη συνέχεια παραστάσεις από τις 12 Νοεμβρίου).



Το άλλο ξένο έργο, που επίσης παρουσιάζεται για πρώτη φορά, είναι το «Κρυφό δωμάτιο» της γαλλοκαναδής συγγραφέως Καρόλ Φρεσέτ, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χατζηβασιλείου.



Από τα δύο ελληνικά έργα, το πρώτο ανεβάστηκε πέρσι και θα συνεχιστεί για ένα διάστημα και φέτος, από τις 18 Νοεμβρίου: είναι το «Θα σε πάρει ο δρόμος» του Σάκη Σερέφα, γραμμένο ειδικά για την Πειραματική Σκηνή, που σκηνοθέτησε η Έρση Βασιλικιώτη. Το δεύτερο, που προγραμματίζεται για τον Μάρτιο, είναι το «θεατρικό ντοκυμαντέρ» «Σε μια κόλλα χαρτί» του Στάθη Μαυρόπουλου (σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου). Πρόκειται για μια σύνθεση μαρτυριών εποχής, σχετικά με προφανείς δικαστικές πλάνες (υπόθεση Πολκ, Παγκρατίδης) που σημάδεψαν τη μεταπολεμική Θεσσαλονίκη.



Από την περιοχή του κλασικού θεάτρου έχει επιλεγεί, για το τέλος Ιανουαρίου, μια ιδιαίτερα επίκαιρη κωμωδία με θέμα τη διαφθορά των μηχανισμών της εξουσίας: η κοινωνική σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ «Ο επιθεωρητής», που θα σκηνοθετήσει ο Νίκος Αρμάος.



Η παράσταση για το παιδικό κοινό, βασίζεται φέτος στο αφήγημα του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ «Ο μικρός πρίγκιπας», που ανεβαίνει στις 10 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χουμέτη.



Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η σαιζόν θα ολοκληρωθεί τον Μάιο με τις «Προτάσεις»: μετακλήσεις θιάσων από την Αθήνα και άλλες πόλεις, με παραστάσεις που συγκροτούν ένα «εργοτάξιο θεατρικών αναζητήσεων».



Θα παρουσιαστούν συνολικά έξι παραστάσεις, η επιλογή των οποίων θα οριστικοποιηθεί στους επόμενους μήνες, αφού θα πρόκειται κυρίως για δημιουργίες της φετινής χρονιάς.



Στο ανέβασμα των έξι έργων του φετινού προγράμματος θα πάρουν μέρος δεκαπέντε ηθοποιοί, παλαιά και νεότερα στελέχη του θιάσου:



Έφη Σταμούλη, Μένη Κυριάκογλου, Ελένη Δημοπούλου, Άννα Κυριακίδου, Νανά Παπαγαβριήλ, Αθηνά Ευσταθίου, Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Νίκος Λύτρας, Δημήτρης Ναζίρης, Νίκος Κουμαριάς, Στάθης Μαυρόπουλος, Κυριάκος Δανιηλίδης, Μάριος Μεβουλιώτης, Σταύρος Ευκολίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου