Σελίδες

blacklemon web radio

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Νόμπελ Χημείας 2010

Το Βραβείο Νομπέλ Χημείας 2010 επιβραβεύει μία αμερικανο-ιαπωνική ομάδα για τις εργασίες της στην οργανική σύνθεση η οποία χρησιμοποιείται στη μάχη κατά του καρκίνου, στην ηλεκτρονική και τη γεωργία, ανακοίνωσε στη Στοκχόλμη η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Το Βραβείο απονέμεται από κοινού στον Αμερικανό Ρίτσαρντ Χεκ, 79 ετών, και στους Ιάπωνες Έι-ίτσι Νεγκίσι, 75 ετών και Ακίρα Σουζούκι, 80 ετών.
Η Επιτροπή Νομπέλ επιβραβεύει τους τρεις χημικούς για την εφεύρεση «ενός από τα πλέον εξελιγμένα χημικά εργαλεία: σύζευξη με καταλύτη παλλαδίου».
Η χημική αυτή αντίδραση χρησιμοποιείται «στην έρευνα, τη φαρμακευτική παραγωγή και στα μόρια που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική βιομηχανία», διευκρινίζει η Επιτροπή.
«Η ανθρωπότητα χρειάζεται νέα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου ή για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις θανατηφόρων ιών στο ανθρώπινο σώμα», εξηγεί η επιτροπή. «Η ηλεκτρονική βιομηχανία αναζητά νέες ουσίες που εκπέμπουν φως και η γεωργική βιομηχανία χρειάζεται ουσίες ικανές να προστατεύσουν τις καλλιέργειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου