Σελίδες

blacklemon web radio

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

μια αλλιώτικη μέρα | μια μέρα με Ποδήλατο στην πόλη

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου · 6:00 μ.μ.
Το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Σεπτεμβρίου,


οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες / -τισσες

- η πιο τρελή Ποδηλατοπαρέα της Θεσσαλονίκης -

καλούμε την Ποδηλατική Κοινότητα

στις 18:00 στον Λευκό Πύργο (από την μεριά της θάλασσας),

... σε μια τετράωρη Ποδηλατοβόλτα από τις 18:00 μέχρι τις 22:00

στους πεζοδρομημένους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης.



Πέρα από την Ποδηλατοβόλτα σας καλούμε να συμμετάσχουμε

και στις Πολύπλευρες Δράσεις που θα διεξάγονται τις ώρες εκείνες

από διάφορες ομάδες και ανθρώπους.



Παραθέτουμε το πρόγραμμα της Parallaxi,

ώστε να ενημερωθείτε και να μας προτείνεται που θέλετε να συμμετάσχουμε:



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μία Αλλιώτικη Μέρα, Μία Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο



Η Parallaxi, το μεγαλύτερο και παλαιότερο free press της Θεσσαλονίκης, που συμπλήρωσε είκοσι χρόνια ζωής, ξεκίνησε τον Ιούνιο μια σειρά από δράσεις στην πόλη με τον τίτλο «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς», που παρακολούθησαν περισσότεροι από 30.000 πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τα πρότζεκτ αυτά έχουν σκοπό να κινητοποιήσουν τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και μέσα από συνέργιες να αναδείξουν ένα άλλο πρόσωπο της πόλης, περισσότερο βιώσιμο και ανθρώπινο.

Οι δράσεις της Parallaxi και του «Θεσσαλονίκη αλλιώς» συνεχίζονται το Σεπτέμβριο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

Η Parallaxi σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και τους σημαντικότερους φορείς της πόλης, δήμο, επιμελητήρια, πανεπιστήμιο, δημιουργικές ομάδες κλπ, οργανώνει ένα project που σκοπό έχει να αναδείξει εναλλακτικές προτάσεις για τη λειτουργία του κέντρου της πόλης.

Επιδίωξη μας είναι να ζήσουμε όλοι οι Θεσσαλονικείς «Μία Αλλιώτικη Μέρα, Μία Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο».

Το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Σεπτεμβρίου, το κέντρο της πόλης από την οδό Αγγελάκη μέχρι και τη Βενιζέλου μετατρέπεται σε έναν ατελείωτο πεζόδρομο και γεμίζει εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, πολιτιστικές δράσεις και περιπατητές...





ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Τετράωρη πεζοδρόμηση, 18:00-22:00, του ιστορικού κέντρου της πόλης που περικλείεται από τις οδούς Αγγελάκη, Σβώλου, Ερμού, Βενιζέλου, Πρ. Κορομηλά. Οι πεζοδρομημένοι δρόμοι διαμορφώνονται θεματικά και αλλάζουν όψη:



Προξένου Κορομηλά- Ο δρόμος των παιχνιδιών



Για τέσσερις ώρες η Προξένου Κορομηλά μετατρέπεται σε έναν απέραντο παιδότοπο.



Πλουτάρχου- Καρόλου Ντηλ: Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει εικαστικά εργαστήρια για παιδιά που θα συμβάλουν το γενικό σκοπό της μεταμόρφωσης του αστικού τοπίου.



Καρόλου Ντηλ- Αγ. Σοφίας: Η Lalaland στήνει ένα μεγάλο επιδαπέδιο «φιδάκι», και παιχνιδιάρικα μονοπάτια. Μεγάλος στόχος η κατασκευή της... Πολυκατοικίας των Ευχών, μία οικολογική κατασκευή ενώ ένας ξυλοπόδαρος θα καθοδηγεί τα παιδιά και θα σηματοδοτεί το χώρο.



Αγ. Σοφίας- Βογατσικού: Το δημοτικό σχολείο του δρόμου γεμίζει ζωή και το απόγευμα. Η Σοφία Σούπαρη από τις εκδόσεις «Επόμενος Σταθμός» και καλλιτέχνες προσκαλούν παιδιά και γονείς να στήσουν ένα θέατρο σκιών και να παίξουν στο προαύλιο του σχολείου. Παράλληλα, η Ανθή Θάνου δημιουργεί τη δική της γωνιά των παραμυθιών.



Βογατσικού- Χρυσοστόμου Σμύρνης: Μία ομάδα της ΧΑΝΘ δημιουργεί το δικό της «Οικολόγιο», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι σε όλο το μήκος του δρόμου αλλά και μία πράσινη παρέμβαση στο πλέγμα του ελεύθερου οικοπέδου απέναντι από το 43ο δημοτικό σχολείο.



Χρυσοστόμου Σμύρνης- Μόρκενταου: Τα «Παιδιά εν Δράσει» αναβιώνουν ομαδικά παιχνίδια που χάθηκαν στο χρόνο. Τζαμί, Πόλεμος και Ειρήνη, Κουτσό και πολλά ακόμη παιχνίδια μετά από πολλά χρόνια σε έναν κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενα από πολλά happenings.





Μητροπόλεως- Ο δρόμος των μεταφορών



12:00- 24:00 Πώς ήταν η Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του περασμένου αιώνα χωρίς αυτοκίνητα; Η απάντηση δίνεται με μία έκθεση φωτογραφίας στις βιτρίνες των καταστημάτων της οδού Μητροπόλεως. Η έκθεση με τίτλο «Η (ά)γνωστη πόλη, μία βόλτα στην παλιά Θεσσαλονίκη... χωρίς μποτιλιάρισμα!» στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), για το διάστημα 24-30 Σεπτεμβρίου. Την επιμέλεια έχει η Αλίκη Τσιρλιάγκου με την αμέριστη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.



18:00-22:00 Πώς θα ήταν η Μητροπόλεως σήμερα χωρίς αυτοκίνητα; Η απάντηση δίνεται το απόγευμα της Τετάρτης, 22 Σεπτεμβρίου. Segway, ποδήλατα, πατίνια, άμαξες και πάνω απ’ όλα... πεζοί θα καταλάβουν το οδόστρωμα της Μητροπόλεως, δημιουργώντας ένα πρωτόγνωρο σκηνικό μίας ζωντανής έκθεσης εναλλακτικών προτάσεων μεταφοράς.



18:00-20:00 Οι Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης παίρνουν τα ποδήλατά τους και κάνουν τη βόλτα τους στην άδεια Μητροπόλεως. Παράλληλα, οι Πολύχρωμοι Ποδηλάτες δίνουν το δικό τους χρώμα στο γκρίζο οδόστρωμα και στήνουν σημεία επισκευής ποδηλάτων.



19:00-20:30 Green Talks: «Κλιματική Αλλαγή και οι φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές». Στο πλαίσιο της δράσης “Το Τρένο της Κλιματικής Αλλαγής: Ελλάδα-Τουρκία” 2010, του διεθνούς προγράμματός του, “Challenge Europe”, το British Council διοργανώνει στην αίθουσα “Παύλος Ζάννας” του Ολύμπιον τη συγκεκριμένη εκδήλωση με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, όπως ο Καθ. Χρήστος Ζερεφός, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος και ο Καθ. Χρίστος Πυργίδης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.





Τσιμισκή- Ο δρόμος της μουσικής



Μουσικές παρελάσεις και συναυλίες θα γεμίσουν με ωραίους ήχους έναν δρόμο που πλήττεται κατά συρροή από ηχορύπανση.



Μουσικές Παρελάσεις: Οι Μουσικές παρελάσεις θα ξεκινούν από τη ΧΑΝΘ και θα καταλήγουν στη συμβολή των οδών Τσιμισκή- Βενιζέλου.



18:00 Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αμπελοκήπων.

19:00 Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

20:45 Η Sindos Concert Band σε μία φαντασμαγορική παρέλαση...



Συναυλίες: Η ανανεωμένη Στοά Χιρς, η ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ομορφιάς στοά του Old Post και τη συμβολή της Ικτίνου θα φιλοξενήσουν τις συναυλίες της «Αλλιώτικης Ημέρας».



18:30 @ Old Post: kukluxsax

19:30 @ Ικτίνου: 2L8

20:00 @ Στοά Χιρς: Οι Performers the Quartet

21:00 @ Old Post: Tango Salonico



Αλεξ. Σβώλου & Ερμού-

Οι δρόμοι της αρχιτεκτονικής και της τέχνης

«Εμείς με τα πόδια»



Η ομάδα της Βιβιάννας Μεταλληνού, κάνοντας μια σειρά από παρεμβάσεις σε όλο το μήκος του δρόμου υπό τον γενικό τίτλο «Εμείς με τα πόδια».



18:00-20:00 Στην πλατεία Αγ. Σοφίας η ιστοσελίδα συνοδήγησης, pamemazi.gr και η ιστοσελίδα για περιβαλλοντικά θέματα, environment.gr, θα ενημερώνουν από ειδικά stand το κοινό για θέματα που άπτονται της θεματολογίας της ημέρας.



18:00-20:00 H Ένωση Πεζών δημιουργεί χαρούμενες διαβάσεις στους γύρω δρόμους της πλατείας Αγ. Σοφίας με τη συνεργασία ομάδων graffiti της Θεσσαλονίκης.



18:00-21:00 Το Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το «Πράσινο» θα προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις σε όλο το μήκος του δρόμου, καλύπτοντας τις θέσεις, που για κάποιον λόγο έχουν μείνει χωρίς δέντρα.



18:00-22:00 Βιντεοπροβολές σε τρία σημεία, Αλ. Σβώλου- Δημ. Γούναρη, Αριστοτέλους-Ερμού και Ζεύξιδος- Παύλου Μελά, που θα καταδεικνύουν ποιος και πόσος είναι ο δημόσιος χώρος στο κέντρο της πόλης, αξιοποιώντας χάρτες, φωτογραφίες και… photoshop! Παράλληλα, στα σημεία των βιντεοπροβολών θα στηθούν εργαστηρία σχεδίου με σπουδαστές σχολών σχεδίου να σχεδιάζουν την πόλη με τη δική τους ματιά.



Θεατρικές παραστάσεις: Το ΚΘΒΕ ανεβάζει δύο παραστάσεις δρόμου σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του κέντρου.



18:30 @ Αλ. Σβώλου- Δημ. Γούναρη & 19:30 @ Αριστοτέλους- Ερμού

Δρόμο-Λόγια: Έξι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ερμηνεύουν σε δημόσιους ανοιχτούς χώρους ποιήματα και αποσπάσματα πεζογραφικών έργων Λογοτεχνών της Θεσσαλονίκης.



20:00 @ Πλατεία Αγ. Σοφίας & 21:00 @ Στοά έναντι Έσπερου

Εκείνος κι Εκείνος: Η παράσταση που αγάπησε η πόλη.





Κινηματογραφική Προβολή

20:30- 22:00 Μέσα στην αγορά στο Καπάνι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου εγκαθιστά πανί και καρέκλες και σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ταινίες σχετικές με τη μετακίνηση.





Θεματικοί Περίπατοι



-Γνωρίστε την πόλη περπατώντας. Ο Κωνσταντίνος Σφήκας διοργανώνει τρεις ωριαίους θεματικούς περιπάτους στο κέντρο της πόλης:



18:00-19:00 Οι Αγορές της Πόλης με εκκίνηση στην πλατεία Αριστοτέλους

19:00-20:00 Σημεία Συνάντησης, Χαμάμ και Καφενεία με εκκίνηση στα λουλουδάδικα

20:00-21:00 Μικρές Τομές στο Θαλάσσιο Μέτωπο με εκκίνηση στο «Βυζάντιο» στην πλατεία Αγ. Σοφίας



Παράλληλες Δράσεις



-Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δίνει σάρκα και οστά στην πρώτη "Car Free Campus Day". Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου και μακρόπνοου σχεδίου των νέων πρυτανικών αρχών για την απομάκρυνση των αυτοκινήτων από το campus του ΑΠΘ, το πανεπιστήμιο θα είναι κλειστό για τα αυτοκίνητα και μία σειρά από δράσεις θα λάβουν χώρα εντός του. Για το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα του ΑΠΘ, www.auth.gr.



-Αριστοτέλους Activity Park: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού στήνουν από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 στην πλατεία Αριστοτέλους ένα μικρό πάρκο δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους. Με skate, αναρρίχηση, τραμπολίνo και d.j’s.



-19:30 Η δράση του united free magazine που σε συνεργασία με τους BikeRespect θα σύρουν ένα φορτηγό με τα ποδήλατά τους σε μία δυναμική συμβολική δράση στην οδό Μητροπόλεως.



-Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου ο Θερμαϊκός θα γεμίσει με πανιά και τα καράβια αράξουν στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, φωτίζοντας τη φθινοπωρινή νύχτα.



-Σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ και το ΣΑΣΘ η κίνηση με τα αστικά λεωφορεία σε όλη την πόλη και προς κάθε κατεύθυνση θα είναι δωρεάν από τις 16:00 μέχρι τα μεσάνυχτα.



-Τα καταστήματα του κέντρου θα παραμείνουν ανοιχτά το απόγευμα της Τετάρτης κατ’ εξαίρεση με ειδικές χαμηλές τιμές.



-Με ευγενική παραχώρηση της Helexpo οι κάτοικοι των δρόμων που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τους στο χώρο της Έκθεσης, δωρεάν, με την επίδειξη της κάρτας κατοίκου κέντρου.

Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου