Σελίδες

blacklemon web radio

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ

13 Σεπτεμβρίου · 8:30 μ.μ.
ΤΥΜΒΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Το ΙΔΕΟ-ΘΕΑΤΡΟΝ του Ραδάμανθυ Αναστασάκη ετοιμάζει την νέα θεατρική παραγωγή του, τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα στις 13 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, της νίκης των Ελλήνων η οποία αποτελεί και το βάθρο για την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.




Ακολουθούν παραστάσεις στο Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά στις 20 Σεπτεμβρίου, σ...το Ζάππειο 24 Σεπτεμβρίου και στο Θέατρο του Δήμου Αθηναίων στον Άγιο Σώστη στις 2 Οκτωβρίου.



Η μετάφραση, σκηνοθεσία, επιμέλεια κινήσεως και μουσικής είναι του Ραδάμανθυ Αναστασάκη, τα σκηνικά του Δημήτρη Μωραϊτίδη, τα κοστούμια του Φραγκίσκου Κολέτση, και οι μάσκες του Τάσου Αμπατζή. Τα πρόσωπα του κοσμογονικού δράματος ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Προμηθέας: Ραδάμανθυς Αναστασάκης, Ιώ: Στέλλα Μιχαήλ, Κράτος – Βία: Αλκιμέδη Γεωργοπούλου, Ηφαιστος - Ωκεανός: Αχιλλέας Νέστωρ, Ερμής: Ηφαιστίων Βαξεβανέρης, στο Χορό συμμετέχουν: Ελευθερία Βαξεβανέρη, Χρυσηίς Χατζητζάνου, Θεονόη Μακριδάκη, Αλκιμέδη Γεωργοπούλου.



Η παράσταση προκρίνει τον λόγο για την κατανόηση της μυθικής υποθέσεως, φωτίζοντας ετσι το ήθος αλλά και τις πνευματικές ιδέες των θεών που λαμβάνουν μέρος στην δραματική πράξη. Η σκηνοθεσία, η όψις και η υπόκρισις των ηθοποιών, οι μουσικές επιλογές και η μετάφραση υπηρε-τούν την ψυχή της Αισχυλικής τραγωδίας, τον Προμηθεϊκό μύθο.Ο Προμηθέας είναι ο σύνδεσμος ουρανού και γης, παρέχοντας το θείο πυρ στον άνθρωπο, μετα-μορφώνοντας την ζωική του νόηση σε νόηση λογική, καθιστώντας τον έτσι εν δυνάμει θεό. Ο Προ-μηθέας συμβολίζει την ελευθερία του πνεύματος και τις αρχές της δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Μεταφορέας του πυρός από την εστία του, διδάσκει τους αριθμούς, τα γράμματα κι όλες τις τέχνες και επιστήμες στον άνθρωπο και εκφράζει διαχρονικά τον έλληνα λόγο, τον ελληνικό πολιτισμό που, αιώνες, μεταλαμπαδεύεται από την μητρόπολη – Ελλάδα, στα πέρατα του κόσμου από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσω των παροικιών, των διανοουμένων και των, όπου γης, ελλήνων οικι-στών.



Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το τμήμα Αττικής της ΑΧΕΠΑ- ΠΕΡΙΚΛΗΣ. Με αυτό το σκεπτικό, οι ΑΧΕΠΑ θα αναγείρουν άγαλμα του Προμηθέα στο πρώτο λιμάνι του κόσμου, τον Πειραιά, εκφράζοντας τη μεγάλη έξοδο των Ελλήνων και δικτυώνοντας τον πυρσό της Ελευθερίας του λιμανιού του Νέου Κόσμου με τη δάδα του Προμηθέα, που μεταλαμπαδεύει τις, όπου γης, κλασικές αξίες του ελληνισμού. Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος, η PAX HELLENIKA και η Ελληνική Παιδεία συνιστούν το στερεότερο βάθρο για την ανοικοδόμηση της ανθρωπότητας αλλά και του Νέου Κόσμου και την αληθινή μεταμόρφωση του συμβόλου του αγάλματος της ελευθερίας του, για μια οικουμενικότητα αξιών και όχι για μια παγκοσμιοποίηση αγορών. Ο Πυρφόρος και πολλάκις Δεσμώτης ΄Ελλην Λόγος ήρθε ο καιρός να καταστεί Λυόμενος, απελευ-θερώνοντας από τα δεσμά του Μεγάλου Αδελφού την οικουμένη.Δείτε περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου