Σελίδες

blacklemon web radio

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

H νυχτα μολις πριν απο τα δαση

18 Αυγούστου · 9:30 μ.μ
Πλατεία Φρουρίου - Χίος

τη Νύχτα Μόλις Πριν Από Τα Δάση κάποιος ξένος, κάποιος όχι «τελείως από εδώ», τρέχει πίσω από κάποιον που είναι «ακόμα παιδί», τον αποκαλεί «φίλε», του ζητά φωτιά, ένα δωμάτιο για να περάσει ένα μέρος της νύχτας, και τον καλεί για ένα καφέ. Κάποιος που δε φυλάγεται κάτω από τη βροχή κι αυτή πέφτει πάνω στα μαλλιά και τα ρούχα. Κάποιος ξένος σε όσους είναι από ‘δω, όποιοι κι αν είναι αυτοί και όπου κι αν είναι το εδώ. Τρέχει κά...τω από τη βροχή και τολμά να ζητήσει τα πάντα, από φωτιά ως κι έναν ουρανό ολάκερο. Ίσως να τολμά να τα ζητήσειόλα αυτά, γιατί δεν έχει να χάσει τίποτα, ίσως πάλι, επειδή ακριβώς δεν έχει τίποτα. Καταμεσής μιας πόλης, μόνος, ξένος, ανυπεράσπιστος, άφραγκος, άνεργος. Τόσο μόνος! Κι όμως, αυτός ο ξένος, ο μόνος, δεν προτρέπει, αλλά απαιτεί, απαιτεί να υπερασπίσουμε όποιον είναι ακόμα παιδί και αλητεύει, και μαζί του και το δικαίωμα να αλητεύει. Ψάχνει λίγο χορτάρι, τη σκιά των δέντρων. Και ονειρεύεται, ελπίζει, ψάχνει κάπου να κρατηθεί, ένα χέρι, ένα φίλο, κάποιον ν’ αγαπήσει. Γι’ όλους αυτούς τους λόγους επιλέξαμε να παρουσιάσουμε αυτό το έργο για πρώτη φορά , στο κέντρο της Αθήνας, ξεκινώντας από τα Εξάρχεια, σχεδόν ένα χρόνο μετά το Δεκέμβριο του 2008. Ένα μήνα μετά στο μηχανουργείο του Πολυτεχνείου και τώρα στη Χίο μέσα στο κάστρο, πλάι στο μουσουλμανικό νεκροταφείο. Μα πάνω από όλα γιατί, αυτός, ο ξένος, εξακολουθεί να ονειρεύεται και να ελπίζει· έστω και κάτω από αυτή την ασταμάτητη βροχή…
Σκηνοθεσία: Μαίρη Μαραγκουδάκη, Βάσω Πολυμένη
μετάφραση: Βάσω Πολυμένη
ερμηνεία: Μαίρη Μαραγκουδάκη, Βάσω Πολυμένη
φωτισμοί: Τάσος Σκλαβούνος
επιμέλεια σκηνικού χώρου, κοστουμιών: Παύλος Καπάλας
μουσική: Heitor Villa-Lobos, Alva Noto
οπτικός σχεδιασμός: Χαράλαμπος Ανδρεανίδης
συμπαραγωγή: nomass & modus faciendi

Ο Bernard-Marie Koltès γεννιέται σε μια μεσοαστική οικογένεια στο Μετζ της Γαλλίας το 1948. Ανακαλύπτειτη μαγεία του θεάτρου στα 20 του χρόνια, συγκλονισμένος από την ερμηνεία της ηθοποιού Μαρίας Καζαρέ στη Μήδεια. Από τη στιγμή εκείνη ξεκινά τη συστηματική συγγραφή θεατρικών έργων, εκδίδοντας το μακρύ μονόλογο "Η νύχτα μόλις πριν από τα δάση", που ανεβαίνει στο φεστιβάλ Αβινιόν το 1977. Τα ταξίδια του στην Αφρική και η μάχη της Αφρικανικής κουλτούρας με αυτήν της Ευρώπης, τον εμπνέουν και γράφει το έργο "Μάχη νέγρου με σκύλους", ενώ μετά από ένα ταξίδι στην Αμερική γράφει τη "Δυτική αποβάθρα". Ο ψυχοπαθής δολοφόνος Ρομπέρτο Σούκο είναι η έμπνευσή του για το τελευταίο του έργο "Ρομπέρτο Ζούκο". Πεθαίνει το 1989 στο Παρίσι από AIDS. Τα έργα του είναι από τα πλέον γνωστά και ο ίδιος βρίσκεται ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς θεατρικούς συγγραφείς, έχοντας δει όλα του τα δημιουργήματα να ανεβαίνουν επί σκηνής. Το θέατρο του Κολτές είναι μια συνεχής αναζήτηση με θέμα την επικοινωνία των ανθρώπων και βρίσκεται σε αντίθεση με τη γενιά δημιούργημα της οποίας είναι το θέατρο του παραλόγου.

Η παράσταση αυτή είναι μια επιλογή από το πλήρες κείμενο του Κoltès και πρωτοπαρουσιάσθηκε στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο των Εξαρχείων, στις 24 Οκτωβρίου 2009.

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 22:00 -ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ-
START TIME: 22:00 -FREE ENTRANCE-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου