Σελίδες

blacklemon web radio

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Καιρικά παράδοξα

Το 2010 είναι μέχρι στιγμής η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ. Ειδικά η Μέση Ανατολή λιώνει κάτω από τη ζέστη. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία για φέτος, 53,5 βαθμοί Κελσίου, έχει σημειωθεί στο Πακιστάν που υποφέρει από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 80 ετών. Ακολουθεί το Κουβέιτ με 52.6, Ιράκ και Σαουδική Αραβία στους 52, Κατάρ και Σουδάν στους 50. Η δραματική κατάσταση στη Ρωσία είχε ως αφετηρία τον αφόρητο καύσωνα, ο οποίος συνεχίζεται εδώ και αρκετές μέρες. Την ίδια ώρα στην Κεντρική Ευρώπη και την Ασία, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στις πλημμύρες που προκαλούν καταρρακτώδεις βροχές.
Στο Πακιστάν από τις πλημμύρες, 1600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ οι άστεγοι ανέρχονται στα 4 εκατομμύρια.
Στην Κίνα 1500 οι νεκροί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.
Δέκα πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε Τσεχία, Πολωνία και Λιθουανία εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων.  
Η Μόσχα μετατρέπεται σε θάλαμο τοξικών αεριών το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων 130 χρόνων.
Ένα τεράστιο παγόβουνο λίγο μεγαλύτερο από την Πάρο αποκολλάται από τη Γροιλανδία. Είδηση πια είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην ίδια εβδομάδα.

Οι ένοπλες δυνάμεις βοηθούν την πυροσβεστική στο έργο κατάσβεσης μεγάλων φωτιών στην Πορτογαλία

Περίπου 250 στρατιωτικοί κινητοποιήθηκαν βοηθώντας τους 500 πυροσβέστες, που αναλώνονται σβήνοντας μεγάλες φωτιές στη βόρεια Πορτογαλία, από τις οποίες δύο ξεκίνησαν το τρέχον 24ωρο, ανακοινώθηκε από το γενικό αρχηγείο ενόπλων δυνάμεων. Συνολικά τώρα υπάρχουν «περίπου χίλιες εστίες φωτιάς» σε όλη την Πορτογαλία, ανέφεραν οι αρχές. Η κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων αποφασίστηκε από την κυβέρνηση στη Λισαβόνα περίπου τα μεσάνυκτα, ειδικά για τη φωτιά που μαίνεται κοντά στο Σάο Πέντρο ντο Σουλ με τη σειρά του κοντά στο Βιζέου που η περιοχή του, φέτος, έχει καεί σε σημαντικό ποσοστό. Όμως οι ένοπλες δυνάμεις αποφασίστηκε να μετακινούνται σε τοποθεσίες που μόλις κατασβέστηκαν φωτιές, για μην αναζωπυρώνονται. Στη φωτιά κοντά στο Σάο Πέντρο ντο Σουλ υπάρχουν και τρεις τραυματίες, όμως «γενικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». Κάποια ανησυχία προκαλεί η φωτιά στο Ταμπουάσο, όπου παρά τις προσπάθειες εκατό πυροσβεστών, τριάντα πυροσβεστικών αντλιών και δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων, η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει δασική έκταση.

Τα 40άρια της Ευρώπης

Το 2003 η Ευρώπη είχε θρηνήσει 20 χιλιάδες ανθρώπους εξαιτίας του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα. Το 2010 έχει πλημμύρες στο Κέντρο ενώ περιμετρικά ξηρασία και άπνοια ακόμα και στην Ελλάδα. Το ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στην Κύπρο με 46.6, ακολουθεί η Μόσχα στα 44 και η Ουκρανία στους 41.3.
Τα εξηγεί όλα το φαινόμενο του θερμοκηπίου; Από το Μοντερέυ του Μεξικού και τη διάσκεψη για το περιβάλλον που έγινε πριν λίγες μέρες εκεί οι επιτετραμμένοι των Ηνωμένων Εθνών λένε ναι και κάνουν αγώνα δρόμου να συντάξουν ένα διεθνές σύμφωνο – αντικαταστάτη του πρωτόκολλου του Κιότο που λήγει σε ένα χρόνο και παρότι διάτρητο ρύθμιζε ως ένα βαθμό τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει τόσο πολύ που ακόμα και τώρα να παγώσουν οι καταστροφικές παρεμβάσεις του ανθρώπου στον πλανήτη κανείς δεν μπορει να ξέρει αν είναι αναστρέψιμη. Μπροστά σε κάθε πρόβλεψη όμως θα βρίσκεται πάντα μία δράση να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Πρόβλεψη
200 εκατομμύρια θα είναι ο αριθμός των περιβαλλοντικών προσφύγων μέχρι το 2050.
Δράση
70% της ενεργείας της Ισλανδίας είναι γεωθερμική, 30% της Δανίας αιολική
Πρόβλεψη
Κάθε χρόνο θα εξαφανίζεται έκταση δάσους ίση με τη μισή Ελλάδα
Δράση
Το Εκουαδόρ απαγόρεψε την εξόρυξη πετρελαίου από το υπέδαφος του Αμαζονίου.
Πρόβλεψη
Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις
Δράση
Κάνω κάτι τώρα.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου