Σελίδες

blacklemon web radio

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΧΝΩΝ «ATHENSART 2010»

Το Κέντρο Τεχνών 4 Εποχές σε συνεργασία με την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων διοργανώνουν τη Διεθνή Έκθεση Τεχνών «AthensArt 2010», που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων με την συμμετοχή 250 καλλιτεχνών από 50 χώρες, στέλνοντας το μήνυμα «Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», από την 1η έως την 15η Σεπτεμβρίου 2010 (Αίθουσα «Νίκος Γκάτσος», Πειραιώς 100, Γκάζ...ι).
Πρόκειται για μια μεγάλη καλλιτεχνική συνάντηση στην οποία οι δημιουργοί παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχεδίου, γλυπτικής, εγκαταστάσεων, φωτογραφίας, video και εφαρμογών. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές, θεατρική πειραματική παράσταση της ομάδας κωφών, παράσταση παιδικού θεάτρου, κουκλοθέατρου και σύγχρονου χορού, εργαστήρια παιδικής ζωγραφικής και σώματος, καθώς και μια ημερίδα, ομιλητές της οποίας θα είναι διακεκριμένα πρόσωπα της πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής της χώρας.
Στο πλαίσιο της τελετής των εγκαινίων, την Τετάρτη 1η του μηνός στις 20.00, όπου σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της «Τεχνόπολις» κ. Φώτης Ιγνατίου και η κα Antonietta Montemurro, εκ μέρους του Κέντρου Τεχνών 4 Εποχές και της «AthensArt 2010», θα απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Καβάφη CA4S στην Ποιήτρια και Ακαδημαϊκό κα Κική Δημουλά. Η βραδιά θα κλείσει με το ρεσιτάλ πιάνου του διακεκριμένου Άρη Γαρουφαλή, που θα ερμηνεύσει το έργο «Έξη λαϊκές ζωγραφιές» του Μάνου Χατζηδάκι.
Από την έκθεση απουσιάζει ο εμπορικός σκοπός. Τα έσοδα από την πώληση έργων ζωγραφικής, σχεδίου και φωτογραφίας που θα προσφέρουν καλλιτέχνες της AthensArt θα δοθούν στην Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΛΕΔΩΝΗ».
Το φιλόδοξο εγχείρημα της διοργάνωσης αυτής της διεθνούς εικαστικής συνάντησης βρίσκει την χρονική του αφετηρία 30 χρόνια πριν, με την ίδρυση του Κέντρου Τεχνών 4 Εποχές (CA4S) από τον καθηγητή, καλλιτέχνη και σύγχρονο φιλόσοφο Τάκι Αλεξίου. Η ιδέα ήταν η δημιουργία μιας διεθνούς κοινότητας ενσυνείδητων καλλιτεχνών, αποφασισμένων να αλλάξουν τον κόσμο ειρηνικά, δημιουργώντας δεσμούς αληθινής φιλίας μεταξύ τους. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, μεταξύ των οποίων οι απονομές των Διεθνών Βραβείων Καβάφη, συνέδρια και σεμινάρια, εκθέσεις, δημοσιεύσεις και παραγωγές, ενώ υπήρξαν συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, την UNESCO και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε και η Διεθνής Έκθεση Ζωγραφικής στη Ρόδο (2009). Το 1990 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Κέντρου Τέσσερις Εποχές σε μια ελαιόφυτη έκταση 10.000 τ.μ. που περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο, βιβλιοθήκη, μικρό υπαίθριο θέατρο (108 θέσεων), αίθριο και ξενώνες.
Η Διεθνής Έκθεση Τεχνών AthensArt 2010 είναι το πρώτο βήμα στην εγκαθίδρυση ενός θεσμού. Για το 2011 έχει ήδη κατατεθεί επίσημη πρόσκληση φιλοξενίας της πρωτοβουλίας από την Αγία Πετρούπολη, το 2012 από την κινεζική πόλη Suzhou, ενώ το 2013, η έκθεση θα επιστρέψει στη γενέτειρα της. Η περιοδικότητα αυτή έχει ως στόχο η πρωτοβουλία να επανέρχεται πάντοτε, εμπλουτισμένη και ενδυναμωμένη στον χώρο που γεννήθηκε.
Στο ερώτημα «αν η Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο», ο κ. Τάκις Αλεξίου απαντά δυνατά και καταφατικά από τις πρώτες σελίδες του πολυσέλιδου και εξαιρετικά καλαίσθητου καταλόγου της έκθεσης: «Υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικοί τρόποι να απαντήσεις σ' αυτή την καίρια ερώτηση», σημειώνει ο καλλιτέχνης και συνεχίζει: «Η πρώτη εστιάζεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή και η δεύτερη στην ανθρώπινη εξέλιξη. Στην πρώτη περίπτωση, προσπαθούμε να αλλάξουμε τις κλιματικές συνθήκες και να σώσουμε τον πλανήτη Γη, κρατώντας την ίδια εμπορική αισθητική, που αυτή τη φορά απλώς χρωματίζεται "πράσινη". Εδώ η Τέχνη υποκλίνεται στους νόμους μιας καταστροφικής οικονομίας και μιας απάνθρωπης κοινωνίας. Στη δεύτερη περίπτωση, προσπαθούμε να αλλάξουμε τις συνθήκες λειτουργίας του εγκεφάλου μας και τις σχέσεις μας μέσα από μια ανθρωπιστική αισθητική, η οποία θα δημιουργήσει, ειρηνικά και βήμα-βήμα, έναν καλύτερο Κόσμο για να ζούμε και να απολαμβάνουμε τη Ζωή. Εδώ η Τέχνη καθορίζεται από τους Νόμους της εξέλιξης του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα από την ίδια τη Ζωή. Δηλαδή τα θετικά συναισθήματα , την Αγάπη και τη Φιλία!»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η φιλία, μέσα από την τέχνη, αλλά και η τέχνη μέσα από τη φιλία, ανεβάζουν συνεκδοχικά τη στάθμη του ανθρώπινου πολιτισμού. Μαζί, αποτελούν εφαλτήριο νέας έμπνευσης και εχέγγυο αγνότητας. Ταυτόχρονα, δυναμώνουν τα αντισώματα της ανθρώπινης ύπαρξης απέναντι σε νοοτροπίες φθοράς. μιζέριας, μεμψιμοιρίας. Λειτουργούν ως πυξίδα καινοτομίας, αυθεντικότητας και δυναμώνουν τον αέναο διάλογο της τέχνης με την κοινωνία…»
Με τη σειρά του ο κ. Φώτης Ιγνατίου τονίζει: «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως κράτος και που αγγίζει σχεδόν όλους τους κοινωνικούς τομείς θέλω να συγχαρώ τον Τάκι Αλεξίου και το Κέντρο Τεχνών 4 Εποχές (CA4S) γιατί μέσα από αυτή την πρωτοβουλία τους καταφέρνουν να δώσουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο του πολιτισμού, μέσα από τις δυο πιο σημαντικές ανθρώπινες αξίες, την αγάπη και την φιλία. Όταν η κοινωνική αλληλεγγύη έχει σχεδόν εκλείψει και οι βασικές ανθρώπινες αξίες φθείρονται καθημερινά, η εσωτερική ανθρώπινη έκφραση βρίσκει καταφύγιο στην τέχνη, που μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να πιστέψουμε πως με την αγάπη και την φιλία μπορεί πράγματι να αλλάξουμε τον Κόσμο αυτό».
Η κα Tatyana Yurieva, Καθηγήτρια Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης SP Dyagilev, τονίζει στο εισαγωγικό της σημείωμα ότι «Ζώντας μέσα στην ανθρώπινη κοινοτοπία και τον πόνο της μοναξιάς «Η Φιλία μέσα από την Τέχνη», αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο ενός νέου κινήματος, που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Χάρις στον Τάκι Αλεξίου, ιδρύθηκε στο αρχαίο ελληνικό έδαφος, γεμάτο όχι μόνο από παλαιά μνημεία, αλλά και από την ηρωική μυθολογία και την περιπετειώδη παραμυθένια πλοκή, μια κοινότητα νέων καλλιτεχνών, δημιουργώντας το δικό της διεθνή μύθο στη σύγχρονη τέχνη. Ενωμένοι από τον υπέροχα ζεστό οδηγό της, έναν πνευματικό άνθρωπο, καθηγητή, καλλιτέχνη και φιλόσοφο, έναν άνθρωπο με πολύ προοδευτικές απόψεις, ακολουθούν τη δική τους σχολή επικοινωνίας, αναπτύσσουν διαλόγους και εκθέτουν έργα τέχνης που τα διαπερνά η προσωπική επιθυμία και θέληση να ζήσουν σ’ ένα κόσμο διαποτισμένο από τις δημιουργίες τους, αναμφίβολα τόσο ανθρώπινο και όμορφο, όσο και τα ίδια τα ελληνικά νησιά».
Ο κ. Tom Flynn, ιστορικός και κριτικός της Τέχνης, συγγραφέας, καταγράφει σε πιο προσωπικό τόνο τις σκέψεις του: «Η πρωτοβουλία του Τάκι -να προσπαθήσει και να δημιουργήσει ένα είδος Gestalt, στην οποία οι καλλιτέχνες κάθε ρεύματος προέλευσης και αντίληψης (πεποιθήσεων) συναντιούνται για να εκφράσουν τα πραγματικά τους συναισθήματα- είναι μια αληθινά ωφέλιμη και επίκαιρη ιδέα. Εάν επιτύχει -και είμαι σίγουρος για αυτό-, επειδή στηρίζεται στην αγάπη, θα δείξει σε όλους πως η τέχνη έχει ακόμη την ικανότητα να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, να καλλιεργεί μια αίσθηση σύνδεσης και αλληλεγγύης σε μια εποχή που αυτά τα πράγματα φαίνεται να χάνονται οριστικά. Τώρα είναι η στιγμή να αποκαλυφθεί πως η παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχει μια πολύ θετική πλευρά».
Ο κ. Πέτρος Τατούλης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία «Athens Art- 2010» υπηρετεί στο έπακρο αυτό το σπάνιο ζητούμενο: η τέχνη να εκφράζει τη ζωή, να είναι σε διάλογο με την κοινωνία, να ξεπερνά τις εθνότητες, τις θρησκείες και τις διάφορες ιστορίες των λαών, να υπηρετεί τον οικουμενισμό. Παράλληλα, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, από την άποψη του ελλείμματος της συλλογικής και της ατομικής μας αυτοσυνειδησίας, αυτό το project θέτει σαν στόχο την παγκόσμια ειρήνη. Προσωπικά θα έλεγα ότι η πρωτοβουλία αυτή τονώνει ένα αγαθό που λείπει σε εθνικό και πανεθνικό επίπεδο: την κοινωνική συνοχή. Όχι ως επιδοτούμενη κοινωνική συνενοχή, αλλά ως ουσιαστικό δέσιμο ανάμεσα στα άτομα και την συλλογική ευημερία της κοινωνίας».
Η κα Αλίκη Μοσχή-Gauguet, Επίτιμος Πρόξενος τη Γαλλίας στη Ρόδο επισημαίνει ότι: «Η αυθεντικότητα, η καθαρότητα, η γενναιοδωρία που διέπουν το έργο της ομάδας σας είναι όλα όσα, τόσο πολύ έχουμε ανάγκη σήμερα , σαν άτομα αλλά και σαν κοινωνίες. Η ψυχική ευεξία που χαρίζει το έργο σας δύσκολα εκφράζεται ή εγκλωβίζεται σε λέξεις. Προσωπικά κρατώ το Φως και το Οξυγόνο που απλόχερα χαρίσατε κατά τη διάρκεια της έκθεσης των έργων σας στο Κατάλυμα της Γαλλίας…»
Η κα Zilya Valeeva, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού της Δημοκρατίας του Ταταρστάν δηλώνει ότι: «Αναμφισβήτητα η ιδέα του εγχειρήματος, που επιχειρεί να προβάλει την Φιλία μεταξύ των λαών, εμπνέει σεβασμό και χρήζει προσοχής. Λαβαίνει δε χώρα το 2010, που έχει ανακηρυχθεί από την Unesco ως έτος προσέγγισης των πολιτισμών».
Τέλος ο κ. Χριστόδουλος Ι. Λάζαρης, Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο, Πληρεξούσιος Υπουργός Β υπογραμμίζει ότι: «Είναι πολύ σημαντικό αυτόν το δύσκολο καιρό να προσπαθούμε να προβάλουμε μια καλύτερη Ελλάδα, που να μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι για τη χώρα μας».

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
• Παράσταση κουκλοθέατρου από το εργαστήρι «Μαιρηβή, ένας χώρος για την κούκλα».

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
• Μουσική με την Αγγελική Κασδά στο βιολί και παρουσίαση του έργου της “Music to Myths”.
• Βραζιλιάνικη παραδοσιακή μουσική και χορός / Μια παραγωγή του Joao Carlos
Texeira Mendes.

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
• Εργαστήρι ζωγραφικής σώματος.
• Πειραματική θεατρική παράσταση «Μίλα μαζί μου», της θεατρικής ομάδας κωφών.

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00
• Παράδοση κειμένου για την επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα
στον Υπουργό Πολιτισμού, με υπογραφές των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
• Χορωδία «Συλλόγου Ιδεοτεχνών» / Ειρήνη Φωτεινάκη και φωνητικά από τη Γιούλη
Τσαγκαράκη.
• Βραδιά σύγχρονου χορού από τις χορογράφους και δασκάλες χορού Sonia Dumitrescu και Νίκη Λουλαδάκη.

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00
• Εργαστήρι παιδικής ζωγραφικής με τις Maria Aristova, Silvia Casilli και Κική Μπαρδάνη.
• Παιδικό θέατρο από τη θεατρική ομάδα «Γλυκά χαμόγελα» / Γιούλη Τσαγκαράκη.
Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010, 8:00 μ.μ.
• Ημερίδα με θέμα «Η Φιλία μέσα από την Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο». Ομιλητές:
Δρ. Πέτρος Τατούλης τ. Υπουργός Πολιτισμού, κ. Φώτης Κουβέλης ανεξάρτητος
Βουλευτής, Δρ. Νίκος Μαρκάτος Καθηγητής, τ. Πρύτανης ΕΜΠ, Δρ. Tom Flynn Ιστορικός & Κριτικός της Τέχνης, Συγγραφέας και Δρ. Hasan Badawi Αν. Καθηγητής ΑΠΘ.
• Απολογισμός και ανακοίνωση της επίσημης πρόσκλησης του ΚΤ4Ε-AthensArt για το 2011 από τη Ρωσία και για το 2012 από την Κίνα.

Χορηγοί: τα ξενοδοχεία «Amarillia», «Blue Pearl Hotel», «Loutraki Palace» και ο Μουσικός Οίκος «Νικοτιάν».

Κέντρο Τεχνών 4 Εποχές
Ωροπός / Συκάμινο / Πάνω Λάκκα, 190.15 Νέα Παλάτια / Αττική
Ιστοσελίδα: http://athensart-2010.ning.com/ Κιν.: 0030-6944128460
e-mail: ca4s@otenet.gr
Καθ. Δρ. Τάκις Αλεξίου, Σαλαμίνος 39, 153.43 Αγ. Παρασκευή /Αθήνα
Τηλ.: 0030-210-6014313, Τηλ./Fax: 0030-210-6011904, e-mail: profalex@otenet.gr / ca4s@otenet.gr AthensArt 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου