Σελίδες

blacklemon web radio

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

1ο Φεστιβάλ Απειράνθου


10 Αυγούστου στις 11:00 π.μ. - 13 Αυγούστου στις 10:00 μ.μ.


Απείρανθος Νάξου

1ο Φ Ε Σ Τ Ι Β Α Λ Α Π Ε Ι Ρ Α Ν Θ Ο Υ 2 0 1 0
Τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου
Απείρανθος, 10-13 Αυγούστου 2010

...Ο Απεραθίτικος Σύλλογος Νάξου διοργανώνει τετραήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με τίτλο "1ο Φεστιβάλ Απειράνθου". Οι ποικίλης θεματολογίας και ενδιαφέροντος εκδηλώσεις και δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν στην Απείρανθο της Νάξου από τις 10 έως και τις 13 Αυγούστου 2010.

1η μέρα (Τρίτη 10 Αυγούστου 2010):

Το πρωί της Τρίτης 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί περιπλάνηση, υπό την καθοδήγηση ειδικού ξεναγού, στα σημαντικότερα σημεία του χωριού: στους πύργους, στα μουσεία (αρχαιολογικό, λαογραφικό, φυσικής ιστορίας, γεωλογίας και εικαστικών τεχνών), στη βιβλιοθήκη Ν. Γλέζου, στον συνεταιρισμό υφαντικής παραδοσιακής τέχνης των γυναικών τ' Απεράθου, στις εκκλησίες και στα στιαστά του χωριού.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, πιο συγκεκριμένα στις 19:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Απειράνθου κύκλος ομιλιών με κεντρικό θέμα "Το γλωσσικό ιδίωμα της Απειράνθου". Συντονίστρια η Ιστορικός Εύη Σκληράκη.

Ομιλίες και ομιλητές:

«Το γλωσσικό ιδίωμα της Απειράνθου Νάξου στο Αρχείο του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών»
Ομιλήτριες: Χριστίνα Μπασέα-Μπεζαντάκου & Ιώ Μανωλέσσου

Χριστίνα Μπασέα-Μπεζαντάκου
Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών.
Γλωσσολόγος - διαλεκτολόγος. Σπούδασε στα Πανεπιστήμιο Αθηνών και Κρήτης, έχει μακρά εμπειρία στη διαλεκτολογική έρευνα και πληθώρα σχετικών δημοσιεύσεων.

Ιώ Μανωλέσσου
Ερευνήτρια Β΄ Βαθμίδας, Κέντρο Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών
Ιστορικός Γλωσσολόγος. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Cambridge. Δίδαξε ιστορική γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα ιστορικού και διαλεκτολογικού περιεχομένου.

«Το απεραθίτικο ιδίωμα, η Νάξος, οι Κυκλάδες, το Νότιο Αιγαίο»
Ομιλήτρια: Ελευθερία Γιακουμάκη
Γλωσσολόγος, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας.

«Απεραθίτικο γλωσσικό ιδίωμα: Καταγωγή και σύγκριση»
Ομιλητής: Μανώλης Γλέζος
Αγωνιστής της εθνικής αντίστασης,Επίτιμος διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2η μέρα (Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010):

Το πρωί της Τετάρτης 11 Αυγούστου 2010, θα πραγματοποιηθεί εθελοντική Αιμοδοσία στη Μουτσούνα, καθώς και στην Απείρανθο το απόγευμα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τράπεζας αίματος του Συλλόγου.

Το βράδυ, στις 20:30 μ.μ. στο γήπεδο του χωριού στις Μαυρομοίρες θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το γνωστό ερμηνευτή του έντεχνου μουσικού χώρου Δημήτρη Ζερβουδάκη.Τη συναυλία θα ανοίξει το μουσικό συγκρότημα "Δυστυχώς Τίποτα". Η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 15?

3η μέρα (Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010):

Το απόγευμα της 12ης Αυγούστου, συγκεκριμένα στις 18:30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί θεατρικό παιχνίδι για παιδιά ηλικίας 10-15 ετών με τίτλο "Το κυνήγι του Απεραθίτικου Θησαυρού". Η νικήτρια ομάδα θα κερδίσει ''5 mp3 player'', ενώ σε όλα τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα δοθούν αναμνηστικά δώρα.

Μετά την ολοκλήρωση του θεατρικού παιχνιδιού, στις 21:00 μ.μ., η θεατρική ομάδα του Συλλόγου, υπό την δημιουργική καθοδήγηση των διακεκριμένων συγχωριανών μας ηθοποιών Λευτέρη Ελευθερίου, Γιώργου Νανούρη, καθώς και της ανερχόμενης Παρασκευής Demosthen, θα παρουσιάσει στην αυλή της εκκλησίας δραματοποιημένες παλαιές ιστορίες του χωριού, αλλά και αποσπάσματα από κλασικά έργα γνωστών θεατρικών συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων.

Μετά το πέρας της θεατρικής παράστασης, θα πραγματοποιηθεί γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια από μουσικούς του χωριού μας

4η μέρα (Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010):

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010, στις 19:00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Απειράνθου, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου "Ένα Οδοιπορικό στη μνήμη και στο χρόνο" του αείμνηστου συγχωριανού μας Γιάννη Πρωτονοτάριου (Σωζογιάννη).Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005 με την επιμέλεια του καθηγητή Νίκου Δέτση, ενώ θα μιλήσουν γι' αυτό διακεκριμένοι Απεραθίτες επιστήμονες.Φυσικά δεν θα λείψουν απαγγελίες ενώ θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα απο το βιβλίο του συγγραφέα.


Παράλληλες εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του τετραήμερου Φεστιβάλ:

* Έκθεση Ζωγραφικής με αντιπροσωπευτικά έργα Νάξιων Ζωγράφων στην πλατεία του χωριού.

* Προβολή ταινιών, βίντεο και ντοκυμαντέρ που αφορούν τ' Απεράθου.

* Ανακύκλωση αντικειμένων από χαρτί και γυαλί.


Για την ενίσχυση των προσπαθειών και των μελλοντικών στόχων του Συλλόγου, από την 1η Ιουλίου 2010 θα κινείται λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα (υπολογιστής, κάμερα, φωτογραφική μηχανή, τηλεόραση, πολυμηχάνημα υπολογιστή και άλλα).

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Πρόεδρο Καραπάτη Πέτρο(6945369660) και στον Αντιπρόεδρο Σταυριανό Μάνο(6942085907)

Το ΔΣ του Απεραθίτικου Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου